Zwaantje Hans-Stokman’s hof, zandstrooiboerderij en expositie Schoonebeek

Het dorp Schoonebeek, op ongeveer 15 kilometer van het centrum van Emmen, is beroemd geworden om zijn zwarte goud! Aardolie!! Wie kent niet de ja-knikkers. Ze werken niet meer, maar zijn hier nog steeds te vinden. Een stukje van deze geschiedenis is in Schoonebeek, aan de Burgemeester Osselaan, te bezichtigen. Hier vind je een opvallende 17de-eeuwse Saksische boerderij. In de boerderij is het museum ‘Zwaantje Hans Stokmanshof’ gevestigd.

zandversiering

Zwaantje Hans was één van de laatste bewoners van de boerderij en heeft het zandstrooien in ere gehouden. Vroeger trof men in Drentse boerderijen een zandtapijt aan. Tot begin van de vorige eeuw had men  in boerengezinnen nog nooit van vloerbedekking gehoord. De vloer bestond uit zandsteen en meestal één keer in de week, vaak op zaterdag, strooide de boerin met fijn zand een versiering op de kale vloeren. Allerlei figuren werden tot een compleet zandtapijt gestrooid, zodat de boerderij er op z’n zondags uitzag. In het museum kun je de zandtapijten bewonderen.

interactieve tentoonstelling

Op de deel van de zandstrooiboerderij is een boeiende interactieve tentoonstelling te bezoeken over de oliewinning, die onlosmakelijk is verbonden met Schoonebeek. Er is geprobeerd om deze rijke historie en de technologische ontwikkelingen voor iedereen inzichtelijk te maken. Verleden en heden komen op één plek samen.