Wandelen

Emmen wordt omringd door verschillende bossen. De boswachterij van Emmen bestaat uit de Emmerdennen, het Valtherbos, het Noordbargerbos en het Oosterbos. In deze bossen is het heerlijk vertoeven. 

Ontdek de geschiedenis

Ontdek de hunebedden, karresporen en meer dan 70 grafheuvels. Stel je voor dat er meer dan 5.000 jaar geleden al mensen leefden op de plek waar je nu rondloopt. Staatsbosbeheer heeft in dit gebied een aantal wandelroutes uitgezet. De routes voeren je langs de mooiste plekjes (Wandelkaart Zuid Oost Drenthe nr.12). Hoor de stilte om je heen, maar hoor ook hoe de vogels hun liedjes fluiten. Èn hoor je geklop in het bos? Dan is een hongerige specht weer eens bezig. Zie hoe de zonnestralen ’s morgens de dampende dauwdruppels op de bladeren laten opdrogen. En ruik de frisse geur van al het groen. Prachtig toch! 

Onderduikershol

In het Valtherbos tussen Emmen en Valthe is ook één van de twee schuilplaatsen uit de 2ewereldoorlog te vinden. Het onderduikershol werd in 1942 uitgegraven en bood plaats aan 16 Joodse onderduikers. In 1943 werd het hol ‘per ongeluk’ ontdekt doordat een nietsvermoedende wandelaar door het dak zakte waardoor de onderduikers gedwongen werden te vluchten en op diverse adressen in Emmen werden ondergebracht. Na een aantal maanden werd een nieuw hol gegraven. Deze lag ongeveer 500 meter verderop. Een gedeelte van de eerste groep onderduikers keerde terug en zijn veilig gebleven tot de bevrijding op 11 april 1945. Sinds 1984 staat er een gedenkteken maar de tekst op de steen is niet geheel juist omdat de onderduikers het einde van de oorlog niet "hier" haalden (de plek waar het eerste hol ligt en het gedenkteken staat) maar in het tweede hol, 500 meter verder het bos in.

Vol geheimen!

Emmen wordt aan de zuidkant omringd door het veen. Het unieke veen- en heidelandschap strekt zich uit tot over de grens in Duitsland. Grenzeloos genieten dus! Niet meer zo geheimzinnig als vroeger maar toch nog vol geheimen. Ontdek dit per voet en maak een wandeling door het veen. Voel en beleef de sensatie van hoe de veengrond onder je voeten veert. Dit prachtige natuurgebied, Het Internationale Natuurpark Moor-Veenland, herbergt meer dan 220 vogelsoorten, waaronder 112 broedvogels. 

Wandelroutes

Wandelroute en Emmerdennen
De Emmerdennenroute (12 km.) is een afwisselende wandelroute die in het bruisende centrum van Emmen begint. Vanuit het centrum loop je in een handomdraai naar het prachtige natuurgebied, de Emmerdennen. Dit is een van de oudste bossen van Drenthe op de Hondsrug. Onderweg kom je langs hunebedden en grafheuvels.

Kei van een route
In Drenthe liggen de oudste monumenten van Nederland, de hunebedden. Deze wandelroute voert je langs maar liefst 8 van deze archeologische schatten. De route is 13 km.

Knapzakroutes
Al jaren zijn de Knapzakroutes een begrip. Je wandelt langs kronkelende beekjes, over smalle bospaadjes en over heidevelden. Onderweg maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpen. Gemiddeld zijn de Knapzakroutes zo’n vijftien kilometer lang. Het zijn rondjes en je komt dus  terug bij het startpunt. Meestal zijn ze te splitsen in kortere lussen. Om een route te kunnen lopen heb je een routeboekje nodig met alle mogelijke achtergrondinformatie. De boekjes kosten 3,95 euro per stuk en zijn bij Tourist Info Emmen verkrijgbaar.

Stadswandeling Emmen
Emmen is een bruisende stad, waar het heerlijk vertoeven is. Karakteristiek, gezellig, modern en verrassend! Dát is Emmen. Deze wandeling leid je langs 10 bezienswaardigheden in het bijzondere centrum van Emmen. In zijn geheel is de wandeling 6,5 km. lang. Je kunt de wandeling eventueel verkorten tot 5 km.

Wandelkaarten Emmen
Bij Tourist Info Emmen kun je terecht voor wandelkaarten van Emmen en omgeving. Kom langs bij de winkel in het centrum van Emmen!
Meer informatie over de natuur in de regio Emmen? Of meer weten over wandelen in dit gebied?

Wil je graag meer informatie?

Tourist Info Emmen 
Monetpassage 2
7811 DM  Emmen
Tel. 0591-649712
info@touristemmen.nl

Wil je graag meer informatie?