Fietsen

In de zuidoosthoek van Drenthe ligt zo’n 500 km fietspadenstelsel. Geen wonder dat Drenthe dé fietsprovincie wordt genoemd. De fietspaden voeren je o.a. naar het Internationale Natuurpark Veenpark. In dit prachtige veengebied leven meer dan honderden verschillende soorten vogels, zo’n 40 soorten libellen en 30 soorten dagvlinders. Ook vind je hier bijzondere planten, zoals de lange zonnedauw en het veenpluis. En alsof het nog niet genoeg is, je hebt kans dat een adder of een hagedis je pad kruist.

unieke koppelsluis

Wanneer je naar het Noorden fietst, kom je in het Oosterbos terecht. Het bos wordt sinds 2013 doorkruist door het Koning Willem-Alexanderkanaal. Een belevingskanaal met een spaarsluis en een unieke koppelsluis. Deze sluis bestaat eigenlijk uit twee sluizen en overbrugt daardoor een hoogteverschil van maar liefst 5 meter!

Het riviertje de Runde, wat vroeger vanuit het Bargerveen naar Ter Apel liep, is in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Een nieuw aangelegd fietspad brengt je al meanderend langs de Runde naar Ter Apel.

Fiets je een beetje meer naar links? Dan fiets je over de Hondsrug. Ook hier tref je schitterend aangelegde fietspaden aan. Stap af en toe van je fiets om al het moois wat je onderweg tegenkomt, te bekijken. Voor je het weet sta je in ogenschouw met een van de vele hunebedden die hier verspreid op de Hondsrug liggen.

fietsroutes

Fietsroute 'Langs 't knoal'
Deze fietsroute voert je langs het ijstijdpad. Dit pad staat in het teken van de ijstijdperiode zo'n 150.000 jaar geleden. In deze tijd heeft een ijsmassa vanuit Scandinavië de Hondsrug gevormd en een groot aantal zwerfkeien in Drenthe achtergelaten. Langs het pad vind je informatiepanelen, bijzondere zwerfkeien, picknickplekken, een klimparcours, een uitkijkheuvel en een bijzondere koppelsluis.

Fietsroute Ellertsveld
De fietsroute Ellertsveld (51 kilometer) is een aanrader voor het hele gezin. Waterpret, hunebedden en de spannende sage over rovende reuzen Ellert en Brammert vallen bij jong en oud in de smaak. De start van deze route is in Emmen, dat vooral bekend staat om het indrukwekkende Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Fietsroute Orvelterroute
De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Museumdorp Orvelte mag je natuurlijk niet missen tijdens deze fietstocht. Het is namelijk één van de gezelligste dorpjes van Nederland. Beoordeel het zelf maar! Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt veel indruk en brengt de tragische dagen van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Vlakbij het herinneringscentrum staan veertien radiosterrenwacht ‘synthese-telescopen’.

Fietsroute De Flintenroute
Langs deze route kom je veelvuldig zwerfstenen tegen. 3400 tot 3200 jaar v. Chr. gebruikte het Trechterbekervolk hier de grootste zwerfkeien voor het maken van hun graven: de hunebedden. De kleine zwerfkeien zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen. Binnen een straal van 1 km langs de route treft u maar liefst 18 hunebedden aan.

Fietsroute Op Fietse - SKIK
Daniël Lohues is een Nederlandse componist, zanger, Multi-instrumentalist, producer en columnist. Deze fietsroute voert u langs de dorpjes en plekjes die hij bezingt in het nummer 'Op Fietse'. De lengte van de route is ± 85 km.

Fietsroute Turf & Olie!
Deze fietsroute voert u langs de geschiedenis van turf en olie. Beide brandstoffen speelden in het verleden een belangrijke rol in deze streek. De route is ± 50 km. U kunt bij ieder willekeurig knooppunt langs de route starten.

Fietsroute Langs de Runde!
Deze fietsroute voert u langs het gereconstrueerde veenbeekje de Runde, die bij Ter Apel overgaat in de Ruiten Aa. De route is ± 62 km, en te volgen via het fietsknooppuntensysteem.

Spring maar achter op bij mij, dan deel ik mijn geluk!

ATB-route Valtherbos en Emmerdennen
De grotere noordelijke route (Valtherbos) gaat over zandwegen. De route is volledig vlak met uitzondering van een kleine zandverstuiving. Langs de route liggen vele grafheuvels, deze heuvels zijn beschermde archeologische monumenten. De kleine zuidelijke route (Emmerdennen) gaat door het bos met smalle paden en over een zeer heuvelig landschap. Beide routes zijn door middel van bewegwijzering met elkaar verbonden.

Fietskaarten Emmen
Bij Tourist Info Emmen kun je terecht voor diverse fietskaarten en bovengenoemde fietsroutes. Kom langs bij de winkel aan het Raadhuisplein in Emmen!

Wil je graag meer informatie?

Tourist Info Emmen 
Monetpassage 2
7811 DM  Emmen
Tel. 0591-649712
info@touristemmen.nl

Wil je graag meer informatie?