Schoonebeek

Schoonebeek is samen met Ruinerwold één van de oudste ontginningsdorpen van Drenthe. Schoonebeek dankt zijn naam volgens veel inwoners aan een van deze twee verhalen. Welke waar is, is niet bekend.

  1. Aan de schone op zandgrond stromende beek. Deze beek viel op in het veenland met zijn zwarte watertjes en meren. Van 1884 tot 1998 is het dorp een zelfstandige gemeente geweest. Het oude gemeentehuis van Schoonbeek wordt nu voor verschillende doeleinden gebruikt. 
  2. Ook is er nog een ander verhaal. Een jonge dame, niet getrouwd was in verwachting. Deze juffrouw heette Rebecca en woonde in het Compas. Een ongetrouwde vrouw in verwachting werd in de maatschappij van Compas niet getolereerd en werd daarom verjaagd. Ze zou in Schoonebeek onderdak hebben gevonden. Nu wil het verhaal dat Rebecca een bijzonder mooie, oftewel schone vrouw was. En daarom het vermoeden dat Schone Rebecca verworden is tot Schonbek oftewel Schoonebeek.

In 1943 werd in de aardlagen onder Schoonebeek een olieveld ontdekt door Shell. Dit veld, het op één na grootste olieveld van het vasteland van West-Europa, werd vervolgens geëxploiteerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).  

Inmiddels worden nieuwere technieken toegepast, maar er zijn nog enkele jaknikkers te bezichtigen. De meest bijzondere staat in het centrum (tevens rijksmonument), op de plek waar hij altijd heeft gewerkt. Overdag draait hij nog steeds, hoewel hij geen olie meer oppompt. 

Bewonersinitiatieven

Ben je benieuwd welke bewonersinitiatieven er in de regio Emmen zijn? Bekijk ze hier!

Totaal aantal inwoners 4.860
Inwoners 0 tot 15 jaar 18%
Inwoners 15 tot 25 jaar 10%
Inwoners 25 tot 45 jaar 24%
Inwoners 45 tot 65 jaar 29%
Inwoners 65+ 16%

Extra info

Vereniging Dorpsbelangen Schoonebeek 
Ga naar de website voor het contactformulier

Huizen te koop