Roswinkel

Roswinkel is het meest noordelijke dorp van de gemeente Emmen. Het dorp is ontstaan op een uitloper van het Westerwoldse zandgebied.

Roswinkel dankt haar naam aan de boeren uit Weerdinge die in deze 'uithoek' hun paarden lieten grazen: 'winkel' betekent hoek en 'ros' paard. Vrij vertaalt betekent Roswinkel dus 'Paardenhoek'. Roswinkel staat bekend om haar jaarlijkse oogstfeesten en theaterboerderij De Noorderbak, een bijzonder theater gebouwd in een oude boerderij.

Roswinkel is een ontginningsdorp, ontstaan in de Middeleeuwen op een zandrug van Westerwolde omringd door het Bourtanger moeras. In de 19e eeuw werd het veen rond Roswinkel ontgonnen en werd de toegankelijkheid sterk verbeterd. De schans verloor zijn functie en verdween. De Runde verdween uit het landschap. In de eerste jaren van de 21ste eeuw is de Runde hersteld als waterloop. 

Wandelen en fietsen

De omgeving van Roswinkel heeft prachtige wandel- en fietsroutes. De knapzakroute is een wandelroute 18,5 km. Langs de Runde lopen mooie fietsroutes. Tussen de Hondsrug en Westerwolde kun je van een wandeling genieten. Deze wandeling van 34,3 km gaat van Emmen naar Ter Apel en vertelt verhalen uit en over de omgeving. De route kun je downloaden via www.roswinkel.com. De schuilmijt met uitkijktoren is leuk om met kinderen naar toe te gaan. Vanaf deze uitkijktoren zie je landerijen, Emmer-Compascuum, Roswinkel en het Rundegebied.

Overnachten

Heerlijk genieten van rust, ruimte en natuur. Dat kan in Roswinkel! Er zijn twee campings: De Achterhof en De Pierewaaijer. Daarnaast zijn er Bed & Breakfasts in (de buurt van) Roswinkel.

Totaal aantal inwoners 810
Inwoners 0 tot 15 jaar 17%
Inwoners 15 tot 25 jaar 10%
Inwoners 25 tot 45 jaar 25%
Inwoners 45 tot 65 jaar 32%
Inwoners 65+ 14%

Extra info

Plaatselijk Belang Roswinkel
Roswinkelerstraat 139a
7895 AS Roswinkel 
plb.roswinkel@live.nl

Huizen te koop