Nieuw Amsterdam Veenoord

Het dorp Veenoord ligt pal tegen Nieuw-Amsterdam aan - feitelijk is het één geheel. Dat een deel een andere naam heeft komt doordat het voor de gemeentelijke herindeling van Drenthe in een andere gemeente lag, namelijk Sleen. Nieuw-Amsterdam/Veenoord wordt ook wel Tweelingdorp genoemd. Sinds de gemeentelijke herindeling, 1 januari 1998, horen beide dorpen bij de gemeente Emmen.

In de ontwikkelingstijd van Nieuw-Amsterdam kwamen er veel veenindustriële bedrijven, zoals scheepswerven, kalkbranderijen en een aardappelmeelfabriek naar het dorp. Rond 1900 was Nieuw-Amsterdam ook aangesloten op het tram- en spoorwegennet, de spoorlijn van Zwolle naar Emmen. Daardoor bleef de bedrijvigheid in Nieuw-Amsterdam toenemen. Begin 21ste eeuw beschikt Nieuw-Amsterdam over een 45 hectare groot industrieterrein, en heeft 15 hectare in de voorbereiding staan. Dit industrieterrein heeft de toepasselijke naam ‘de Tweeling’.

Het Van Gogh Huis
Door alle bedrijvigheid kwamen er meerdere hotels in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In één van deze hotels heeft Vincent van Gogh een tijdje gelogeerd. De schilder Vincent van Gogh bracht in 1883 het grootste gedeelte van zijn Drentse tijd door in Nieuw-Amsterdam. Hij verbleef de meeste tijd in het zogenaamde logement Scholte. Tegenwoordig staat dit bekend als het 'Van Gogh Huis'. Heden ten dage doet dit dienst als restaurant en museum. Van Gogh schilderde onder andere 'Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam' tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam.

Inwonersinitiatieven

Ben je benieuwd welke bewonersinitiatieven er in de regio Emmen zijn? Bekijk ze hier!

Totaal aantal inwoners 7.100
Inwoners 0 tot 15 jaar 19%
Inwoners 15 tot 25 jaar 10%
Inwoners 25 tot 45 jaar 27%
Inwoners 45 tot 65 jaar 28%
Inwoners 65+ 14%

Extra info

Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord
T.a.v. het secretariaat 
Postbus 3 
7833 ZG Nieuw-Amsterdam
E-mail nwadam.veenoord@hetnet.nl
Tel. 0591-553347

Huizen te koop