Dorpen en Wijken

Dorpen Wijken

Emmen

Emmen

De stedelijke kern van Emmen biedt veel vertier; winkelen, horeca, evenementen en het dierenpark. Wonen, werken en plezier kunnen goed gecombineerd worden in deze groene stad.

Meer over Emmen

Barger-Compascuum

Barger-Compascuum

Via het Willem-Alexander kanaal vaart u door de rijke historie van dit unieke veenlandschap. U vaart door historisch Hoogveen, door het Veenpark, naar het huidige (afgegraven) veengebied.

Meer over Barger-Compascuum

Emmer Compascuum

Emmer Compascuum

Het veenriviertje de Runde, dat dwars door Emmer-Compascuum liep, is vanaf 2004 weer zo veel mogelijk, al meanderend, in de oorspronkelijke bedding terug gegraven. Nu is dit een natuurgebied in ontwikkeling.

Meer over Emmer Compascuum

Erica

Erica

Het dorp Erica (Latijn voor dopheide) is in de jaren '90 landelijke bekend geworden door de Drentse band Skik met zanger Daniël Lohues, die hier zijn thuisbasis heeft.

Meer over Erica

Nieuw Amsterdam Veenoord

Nieuw Amsterdam Veenoord

Nieuw-Amsterdam/Veenoord wordt ook wel Tweelingdorp genoemd. Een opvallende bezienswaardigheid is het 'Van Gogh Huis', waar Vincent Van Gogh tijdelijk verbleef.

Meer over Nieuw Amsterdam Veenoord

Klazienaveen

Klazienaveen

Na Emmen is Klazienaveen het grootste dorp van de gemeente Emmen. Het rijke cultuurhistorische landschap in de nabije omgeving is beeldbepalend.

Meer over Klazienaveen

Nieuw Dordrecht

Nieuw Dordrecht

Nieuw-Dordrecht ligt ten zuidoosten van stedelijke kern Emmen. Bezienswaardig in Nieuw-Dordrecht is de Collectie Brands en de witte Nederlandse Hervormde Kerk uit 1874.

Meer over Nieuw Dordrecht

Nieuw Weerdinge

Nieuw Weerdinge

Nieuw Weerdinge heeft een typische lintbebouwing. Dat wil zeggen; lange rijen woningen langs de kanalen en de wijken. In het dorp is ook veel nieuwbouw: de nieuwbouwwijken Mandebroek I , II en III zijn een groot succes.

Meer over Nieuw Weerdinge

Nieuw Schoonebeek

Nieuw Schoonebeek

Nieuw-Schoonebeek is een ontginningsdorp, gelegen in het beekdal van het Schoonebekerdiep in het uiterste zuidoosten van Drenthe.

Meer over Nieuw Schoonebeek

Schoonebeek

Schoonebeek

Schoonebeek is samen met Ruinerwold één van de oudste ontginningsdorpen van Drenthe. Schoonebeek dankt zijn naam aan de schone op zandgrond stromende beek.

Meer over Schoonebeek

Roswinkel

Roswinkel

Roswinkel is het meest noordelijke dorp van de gemeente Emmen. Het dorp is ontstaan op een uitloper van het Westerwoldse zandgebied.

Meer over Roswinkel

Weiteveen

Weiteveen

Weiteveen is een veenkolonie, ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw door de ontginning van het Amsterdamsche Veld en het Schoonebeekerveld.

Meer over Weiteveen

Zwartemeer

Zwartemeer

Zwartemeer is het meest oostelijke dorp van de gemeente Emmen en is ontstaan in 1871 ten zuiden van het Zwarte Meer. Dit was een 100 hectare groot veenmeer dat de oorsprong vormde van de Runde.

Meer over Zwartemeer

Oranjedorp

Oranjedorp

Oranjedorp ligt ten zuiden van Emmen, heeft een landelijk karakter en is met ongeveer 400 inwoners één van de kleinste dorpen van Emmen.

Meer over Oranjedorp

Emmerschans

Emmerschans

Het prachtige, groene Emmerschans is sinds de jaren '70 een wijk van de stadskern Emmen. Tot die tijd was het een zelfstandig dorp. De inwoners van Emmerschans spreken daarom ook nog vaak van een dorp. Wonen in Emmerschans betekent wonen in een groene, rustige, sociale en vooral kindvriendelijke omgeving.

Meer over Emmerschans

Emmerhout

Emmerhout

Emmerhout is ruim opgezet en heeft veel groen. De wijk bevindt zich langs de rand van het bosgebied Emmerdennen, nabij het zandmeertje in het bos, en in de wijk zijn veel zwerfkeien op een natuurlijke wijze verwerkt in de omgeving. Het Winkelcentrum Emmerhout vormt het middelpunt van de wijk.

Meer over Emmerhout

Westenesch

Westenesch

Westenesch is met ongeveer 190 inwoners een buurtschap behorende bij de plaats Emmen. Van oorsprong is het een zelfstandig dorp. Bekijk bij een wandeling langs de oude boerderijen in Westenesch ook eens hunebed D44, de Joodse begraafplaats of andere culturele bezienswaardigheden.

Meer over Westenesch

Barger-Oosterveld

Barger-Oosterveld

Barger-Oosterveld is van oorsprong een zelfstandig dorp. De dorpscultuur is, ondanks dat het inmiddels deel uit maakt van de kern Emmen, behouden gebleven. Barger-Oosterveld staat bekend als een gezellig dorp met een hechte gemeenschap.

Meer over Barger-Oosterveld

Bargermeer-Meerveld

Bargermeer-Meerveld

Bargermeer-Meerveld is een wijk die ligt tussen het centrum van Emmen en het industrieterrein Bargermeer. De wijk bestaat uit drie buurten – Bargermeer, Het Meerveld en Zuidermarke en omgeving – die sterk van elkaar verschillen, zowel fysiek als sociaal.

Meer over Bargermeer-Meerveld

Loeksham

Loeksham

Loeksham of Wilhelmsoord is een buurtschap in Emmen, gelegen tussen de Bargeres en Nieuw-Amsterdam. Kenmerkend voor de wijk Wilhelmsoord zijn ruimte, rust, natuur, wijde blikken en veel groen.

Meer over Loeksham

Emmermeer

Emmermeer

De wijk Emmermeer is de oudste naoorlogse woonwijk van Emmen. Na een periode van verbouwing en vernieuwing is de ruim opgezette woonwijk weer een bijzonder aantrekkelijke locatie geworden om wonen en te leven. De wijk ligt ten noorden van Emmen Centrum, ten westen van de Emmerdennen en ten zuiden van het Valterbos.

Meer over Emmermeer

Weerdinge

Weerdinge

Weerdinge is een dorp ten noorden van de stad Emmen met ongeveer 600 inwoners. Weerdinge is een zogeheten 'zanddorp'. De overgang tussen zandgebied en grondgebied is in Weerdinge duidelijk te zien.

Meer over Weerdinge

Noordbarge

Noordbarge

Noordbarge ligt vlak bij het centrum van Emmen, even ten noorden van de wijk Bargeres. Het grenst aan de westkant aan het Noordbargerbos. Het is uniek vanwege haar fraaie brinken en mooie boerderijen. Het dorpse karakter is bewaard gebleven. In het midden van Noordbarge prijkt een stoetbakoven.

Meer over Noordbarge

Centrum

Centrum

Emmen heeft een belangrijke centrumfunctie voor de gemeente Emmen en de regio Zuidoost-Drenthe. Mensen komen in Emmen winkelen, werken of onderwijs volgen. Emmen biedt inwoners en bezoekers een verrassende mix van stedelijke dynamiek en landelijke rust en ruimte.

Meer over Centrum

Delftlanden

Delftlanden

Delftlanden is de jongste wijk van Emmen en nog vol in opbouw. De Delftlanden ligt zeer gunstig ten westen van het centrum van Emmen en is goed bereikbaar vanaf de N34, A37 en A28 en met de trein.

Meer over Delftlanden

Angelslo

Angelslo

De wijk Angelslo is gebouwd in de jaren '60 van de twintigste eeuw en bevindt zich in hartje Emmen. Opvallend kenmerk in de bouwstijl zijn de platte daken, wat de wijk een stads uiterlijk geeft.

Meer over Angelslo

Rietlanden

Rietlanden

De wijk de Rietlanden is gebouwd in de jaren '80 en '90 van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk lag op de plek van De Rietlanden een groot heideveld. De wijk heeft een oppervlakte van 304 ha., waarvan 31 hectare aan meren, sloten en andere wateren.

Meer over Rietlanden

Zuidbarge

Zuidbarge

Zuidbarge, gelegen op de meest zuidelijke uitloper van de Hondsrug, is een aantrekkelijke plek om te wonen. Het biedt de rust en ruimte van een karakteristiek Drents brinkdorp, met in de onmiddellijke nabijheid alle voorzieningen van de stad Emmen.

Meer over Zuidbarge

Parc-Sandur

Parc-Sandur

Parc Sandur is de meest zuidelijke woonwijk van stedelijke kern Emmen. De naam van de wijk is afgeleid van de geologische term 'sandur' (een uitloper van een gletsjer) wat overeenkomt met de ligging van de wijk op het meest zuidelijke puntje van de Hondsrug.

Meer over Parc-Sandur

Bargeres

Bargeres

Bargeres is een woonwijk ten zuiden van het centrum van Emmen. De wijk werd in de jaren '70 en '80 gebouwd en kent verschillende straten die eindigen op -brink en beginnen met een plaatsnaam van plaatsen en dorpen in Drenthe.

Meer over Bargeres