Margriet Mestemaker

De studenten van Stenden, ze kwamen en ze gingen. Sommigen hebben al een hele carrière opgebouwd, anderen doen eerst nog een vervolgstudie. Deze week Margriet Mestemaker, afgestudeerd in 2015.

Toen ze van de havo van RSG Ter Apel kwam, twijfelde ze tussen een vervolgstudie in Groningen en in Emmen, maar ze vond zichzelf nog te jong om op kamers te gaan. Ze koos voor de opleiding Life Science (biomedische richting) op Stenden Hogeschool in Emmen.

Alles wat met ziekte te maken heeft, boeit haar. En dat heeft te maken met haar eigen diabetes, die nu dankzij een pompje beter onder controle is. Voor haar afstudeerstage zette ze bij de diergeneeskundekliniek in Utrecht een kankeronderzoek op met genetisch gemanipuleerde embryo's van zebravisjes. Wij spreken met Margriet Mestemaker (Stadskanaal, 1994) die als geen ander begrijpt dat je studie ertoe doet.

Welke masterstudie doe je?

Ik studeer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een premaster van een half jaar doe ik nu de master Biomedische Wetenschappen, specialisatie Science, Business and Policy. Die studie vormt als het ware een schakel tussen het laboratorium en het echte leven. In de eerste periode stond bedrijfseconomie centraal. Dat heb ik afgesloten met een 8.

Leuk?

Heel interessant! Je krijgt een heel ander beeld van de wetenschap. Met de opleiding kun je heel veel kanten op. Genetisch consulent lijkt me wel wat.

Het verdienen heb je nog even uitgesteld.

Als vakantiebaan werkte ik in een restaurant op de camping. En ik heb tijdens mijn studie twee jaar een bijbaan gehad op het chemisch lab van Emmtec. Na mijn master wil ik vooral iets doen wat ik leuk vind. Als dat goed verdient, is het mooi meegenomen.

Hoe kijk je terug op je studie?

Heel leuk en interessant. Je leert zelfstandig nadenken en problemen oplossen. Ik heb in allerlei commissies gezeten en ook in de Medezeggenschapsraad. Vanuit die rol heb ik tegen het systeem aangeschopt, maar ook begrip gekregen voor bepaalde zaken.

Hoe zie je de toekomst?

Ik wil natuurlijk eerst mijn master afmaken. Daarna hoop ik vanuit mijn stage in een baan te rollen, bijvoorbeeld als genetisch consulent. Of misschien doe ik er nog een PhD (promotie) achteraan.

Bron: Emmen.nu