WijkKlikEmmerhout

Stel: je bent 86 jaar oud en jouw kleinzoon is een paar maanden in Australië. Je wilt graag met hem Skypen of Facetimen, maar hebt geen idee hoe je dit voor elkaar moet krijgen. In zo’n geval, en bij een heleboel andere digitale vragen, kun je terecht bij WijkKlikEmmerhout. Maak kennis met WijkKlikEmmerhout & de vrijwilligers: Theo, Theo, Theo, Hermien, Ans, Steffen en alle anderen!

WijkKlikEmmerhout, wat is het precies?

“Wij zijn een groep vrijwilligers die de digitale vaardigheden van met name oudere inwoners van Emmerhout wil bevorderen.”

Hoe en wanneer is het idee voor WijkKlikEmmerhout ontstaan?

“Jaren geleden bleek dat mensen uit Emmerhout hier behoefte aan hadden. Sinds 2009 zijn we actief in de wijk en sinds 2011 geven we lessen in digitaal vaardiger worden.”

Aan wie bieden jullie hulp, en waarom?

“We helpen de niet zo digitale - vaak oudere - burger digitaal vaardiger te worden. Daardoor houden ze zelf zoveel en zolang mogelijk de regie in eigen handen. Overigens zijn we er ook voor mensen die niet in Emmerhout wonen. Iedereen is welkom.”

En, werkt het goed? Wat zijn jullie ervaringen?

“Het gaat hartstikke goed én het is hartstikke gezellig. Naast de digitale vaardigheden nemen we ook ruim de tijd voor sociale contacten. Dat verbindende effect vinden we belangrijk. Binnen de eigen huiselijke kring is het moeilijker om digitale hulp te krijgen. Kinderen zijn vaak ongeduldig of de ouders durven het niet meer te vragen. Wij nemen de tijd en staan met oneindig geduld voor ze klaar.”

We houden de humor erin. Die computer is al eng genoeg! 

Met wie werken jullie samen?

“We werken samen met hulpverleners van Sedna en Wijkbelangen Emmerhout. Die samenwerking is heel belangrijk voor ons. Zij hebben toegang tot de wijken en krijgen signalen van mensen die tegen digitale vragen aanlopen.”

Hoeveel vrijwilligers werken bij WijkKlikEmmerhout?

“Nu zijn er ongeveer 18 vrijwilligers actief.”

Wat maakt het succesvol?

“We hebben geen voorgeschreven lesstof maar werken vraaggericht en individueel. Ons geduld is de succesfactor. Ouderen kunnen het hoge tempo niet meer aan en hebben behoefte aan persoonlijke aandacht. Per zes cursisten werken we met twee of drie begeleiders, dat is luxe.”

Wordt Emmen een fijnere plek door WijkKlikEmmerhout?

“Wat mij betreft wel. Tegenwoordig moet je verplicht steeds meer digitaal doen. Door onze hulp houden mensen langer grip op hun eigen leven. Zo blijven ze langer zelfstandig.”

Welke behoefte vervullen jullie?

“Deels het behouden van (gedeeltelijke) zelfstandigheid, maar ook het bijblijven bij de tijd. En we nemen een stukje computervrees weg. We houden de humor erin. Die computer is al eng genoeg!”

Meer over WijkKlikEmmerhout

Een les bij WijkKlikEmmerhout kost € 5,-. Kijk voor meer informatie op www.wijkklikemmerhout.nl/wkewww.emmerhoutspringlevend.nl/welkom en hun Facebookpagina.