Watersport Drenthe

Heb je ze wel eens zien varen, zeilbootjes en kano's op de Grote Rietplas? Grote kans dat het de sporters van Watersport Drenthe zijn. Jeugdige fanatiekelingen maar ook volwassenen kunnen hier sinds kort de fijne kneepjes van diverse watersporten leren. Drijvende kracht achter dit initiatief zijn Bernhold Dijkhuis en Marnix de Vries. Maak kennis met Watersport Drenthe!

Bernhold (links) en Marnix (rechts) tuigen een boot op voor de jonge zeilers.
Bernhold (links) en Marnix (rechts) tuigen een boot op voor de jonge zeilers.

Wat voor initiatief hebben jullie gestart en hoe heet het?

"Wij willen vanuit een watersportvereniging diverse watersporten aanbieden vanaf de Grote Rietplas in Emmen. Dit doen we als een "Watersport Drenthe". Disciplines waarin we trainingen geven zullen in ieder geval kanoën (sprint) , suppen en zeilen zijn. Momenteel proberen we ook het windsurfen hieraan toe te voegen." 

Wie zijn de initiatiefnemers?

"De initiatiefnemers zijn Bernhold Dijkhuis (Stieltjeskanaal) en Marnix de Vries (Emmen)"

Hoe en wanneer is het idee voor de vereniging ontstaan?

"We hebben beide watersportende kinderen (ze zeilen en kanoën) en zodoende kwamen we elkaar tegen bij het Zuidlaardermeer. Bernhold en zijn kinderen trainen al een hele tijd in de kano op de kanobaan naast de Grote Rietplas. We raakten we in gesprek over het toevoegen van andere watersporten en nu zijn we hier!"

Voor wie is Watersportvereniging Drenthe?

"De vereniging is voor iedereen die op een fanatieke maar gezellige manier ongemotoriseerd wil watersporten. We gaan de contributie ook dusdanig laag maken dat geen elitair randje aan watersporten in Emmen zit."

Wat is jullie doel?

"Ons doel is om iedereen in deze omgeving die (beter) wil leren watersporten daarvoor de mogelijkheid te geven. Zeilen, kanoën, suppen en hopelijk in de nabije toekomst ook windsurfen. We willen het competitie-element naar voren brengen, maar de leden moeten er vooral veel lol in hebben!"

Kanoën op de kanobaan.
Kanoën op de kanobaan.

Dit is jullie eerste seizoen, hoe zijn de ervaringen tot nu toe?

"Heel positief! We zijn tegen een aantal kleine issues aangelopen waar we nu oplossingen voor proberen te vinden en/of door te voeren. Belangrijk voor ons was om zonder hulp van een boot met brandstofmotor of te dure snelle fluistermotor toch veilig les te kunnen gaan geven. De kinderen en ouders zijn erg enthousiast en we gaan ook samenwerken met de Brede School."

Wat voegt de vereniging toe aan Emmen?

"Hoewel we in Emmen met de Grote Rietplas en de kanobaan wel de ruimte hebben om te watersporten, is er nu nog niet de mogelijkheid om trainingen te volgen en te watersporten als je niet zelf over materiaal beschikt. Dat kan via onze vereniging straks allemaal wel. Ook is het via een watersportvereniging mogelijk om mee te doen aan wedstrijden."

Kunnen geïnteresseerden zich al aanmelden of een proeftraining volgen?

"Bij redelijk tot goed weer trainen we op de woensdagmiddag vanaf onze standplaats aan de westzijde van de Grote Rietplas (bij de trailerhelling en de kanobaan). Kom gerust eens langs om te kijken en kennis te maken! Je kan ons bereiken via emmen@watersportdrenthe.nl of bekijk onze Facebookpagina.