Toolbox voor makers

Een creatieve broedplaats voor makers en ambachtslieden uit regio Emmen: dat is ‘Toolbox’ die begin 2017 in de oude dierentuin is geopend. Samen met Bert Leiting en Johan Wachtmeester begon Adriaan Pals deze vindingrijke onderneming. Maak kennis met Adriaan en Toolbox!

Vertel, wat is Toolbox precies?

"Toolbox is een flexwerkplek voor makers. Achterin de oude dierentuin faciliteren we een ruimte met gereedschap en machines zodat iedereen die iets wil maken dat kan doen. Wanneer je je bij ons aansluit, heb je (in de meeste gevallen) meer tot je beschikking dan dat je zelf kunt aanschaffen. We hebben o.a. een professionele houtwerkplaats, metaalwerkplaats, spuitcabines en een kunstatelier."

Hoe is het idee ontstaan?

"Bij Growing Workplace is veel samenwerking tussen zzp’ers en creatievelingen. Maar dat zijn geen mensen die met de handen werken. Emmen is een maakindustrie, dus we vroegen ons af waarom er nog geen flexwerkplek voor makers was."

Hoelang zijn jullie er nu mee bezig?

"In juni 2016 hebben we marktonderzoeken gedaan en een planning gemaakt. In december kregen we de sleutel en sinds februari 2017 zijn we open voor deelnemers"

En, zijn er al deelnemers?

"‘Jazeker! Op dit moment maken 10-15 mensen veel gebruik van Toolbox.’"

Hoe gaat het precies in z'n werk voor de deelnemers?

"Zij sluiten een abonnement bij ons af. We maken onderscheid tussen studenten, hobbyisten, professionals. Zij betalen een bepaald bedrag per maand en kunnen onbeperkt gebruik maken van Toolbox."

Wat willen jullie met Toolbox bereiken?

"We willen meer innovatie en productontwikkeling zodat de werkgelegenheid in deze regio groeit en er meer kansen komen voor iedereen."

Wordt Emmen een fijnere plek door Toolbox?

"Ja! Toolbox creëert kansen voor mensen die iets willen maken. Zij ontmoeten daar anderen en leren elkaar op nieuwe manieren kennen. Er ontstaan vriendschappen en samenwerkingen. We zien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opfleuren!"

Wat voor producten worden er gemaakt?

"Heel veel! Van eettafels en een houten kinderstoeltje met apart design tot een koelhoudplaat voor hondenkennels achterin de auto. Die laatste is om verhitting van honden op warme zomerdagen tegen te gaan."

Welke behoefte vervullen jullie?

"Dat is heel verschillend. Sowieso is Toolbox een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten. We merken dat mensen het prettig vinden dat ze zichzelf kunnen zijn. Een andere behoefte is dat je kennis kunt delen. En als laatste hebben deelnemers materiaal en machines tot hun beschikking die ze zelf nooit zouden kopen."

Wat heb je nodig om door te groeien met Toolbox?

"We zouden heel graag nog meer mooie samenwerkingen aangaan. Dit doen we al met Domesta, Praxis, Drentea en Area. We maken nu bijvoorbeeld producten van restmaterialen van Drentea. Wij zouden het heel interessant vinden als grotere instanties, zoals zorginstellingen of bedrijven, hun problemen bij ons durven neer te leggen. Zodat wij ermee aan de slag kunnen en met oplossingen kunnen komen. Dat zijn echte uitdagingen."

Hoe zie je de komende jaren?

"Ik denk dat we binnen nu en 2 jaar doorgroeien naar 50 gebruikers. Dat is onze doelstelling. We gaan laten zien dat je door anders te re-integreren andere resultaten behaalt. En dat je door verschillende disciplines bij elkaar te zetten nieuwe producten krijgt. We gaan technische en ambachtelijke evenementen voor o.a. kinderen in het dierenpark organiseren. En nog meer samenwerkingen zoeken om aan te geven dat je samen meer bereikt. Kortom, veel te doen!"