Stiltemoment

Rinkelende telefoons, drukte in het verkeer, een hoofd vol gedachten en een drukbezette agenda. Genoeg redenen om je af en toe terug te trekken en even helemaal stil te zijn. Sinds kort kan dat elke maandag in de Grote Kerk in Emmen tijdens het meditatief stiltemoment ‘Naar binnen’. Maak kennis met initiatiefnemers Menso Rappoldt, Angeline Delicaat & anderen.

Wanneer is het stiltemoment?

“Elke maandag twee keer. ’s Middags van 12.15 tot 12.45 uur en ’s avonds van 19.15 tot 19.45 uur.”

Vertel, "Naar Binnen", wat is het precies?

“‘Naar binnen’ is een meditatief stiltemoment in de Grote Kerk in Emmen. Het is voor iedereen die verlangt naar een moment van stilte in zijn leven.”

Meer over 'Naar Binnen'

Volg ze via Facebook!

Hoe en wanneer is het idee voor het meditatief stiltemoment ontstaan?

“Het idee leefde al een tijdje bij een paar van de initiatiefnemers. Deels ontstaan uit eigen behoefte en deels uit het willen faciliteren van zo’n plek in ons mooie Emmen.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Een zestal mensen die de waarde van stilte zelf ervaren hebben en het belang inzien van een centraal gelegen plek, dichtbij huis, die die mogelijkheid biedt. Menso Rappoldt, Angeline Delicaat, Carla Zaal, Marrit Piersma, Jos Schomaker en Liane Steinfort zetten zich in voor het stiltemoment."

Waarom vonden jullie dat er een stiltemoment moest komen in Emmen?

“In vakanties zoeken mensen vaak rust in oude kerken. De Grote Kerk is zo’n mooie, oude, bijzondere plek, midden in het centrum van Emmen.”

Is iedereen welkom?

“Ja, iedereen is welkom. Het maakt niet uit welke achtergrond, geloof of traditie je hebt. Stilte is voor iedereen. De bijeenkomsten zijn staan los van religie.”

Hoe zijn de eerste reacties?

“Positief! Mensen zijn blij met deze kans om dichtbij huis stilte te kunnen beleven. Wekelijks zien we bekende maar ook meer en meer nieuwe gezichten.”

Kunnen jullie uitleggen hoe zo'n stiltemoment eruitziet?

“We beginnen altijd met een korte inleidende meditatie, een toepasselijke tekst of een gedicht. Daarna zijn we écht stil. Het geluid van de klankschaal geeft het begin en het einde van de stilte aan. Wie wil, kan nog even blijven zitten, wat opschrijven of een kaarsje aansteken. Om 13.00 uur en om 20.00 sluiten we de deuren weer.”

Waarom wordt Emmen een fijnere plek door het stiltemoment?

“Het is fijn als er een plek is waar je je ongedwongen thuis en welkom mag voelen. Een plek waar je zomaar stil kan zijn en je in stilte verbonden kan voelen. Daar wordt Emmen weer een stukje mooier van.”

Welke behoefte vervullen jullie?

“Het verlangen naar de inspiratie van rust, dat is waar veel mensen zich in zullen herkennen. Dat je je niet vooraf hoeft op te geven, benadrukt het laagdrempelige karakter.”

Zijn er kosten aan verbonden?

“Nee, we vragen geen bijdrage, maar een vrijwillige gift is welkom.”