Stichting Catch Angelslo

Op 12-jarige leeftijd verhuisde Kadir Arslan van Turkije naar Nederland. Hij deed dingen waar hij nu niet trots op is (spijbelen, ruzie maken, school niet afmaken) maar een jongerencoach bracht hem op het juiste pad. Hij wilde iets terugdoen voor de maatschappij en richtte Stichting Catch Angelslo op. Daar hebben 400 jongeren een plek gevonden waar ze graag zijn. Maak kennis met Kadir Arslan!

In overleg met Stichting Catch wordt dit artikel – ondanks berichtgevingen in het nieuws- gepubliceerd. Ze zijn bezig met het werven van nieuwe vrijwilligers en een andere organisatie die de stichting wil steunen.

Vertel, de Stichting Catch Angelslo, wat is het precies?

“Stichting Catch is een multiculturele jongerenvereniging. We begeleiden jongeren met sport, spel, muziek en alles wat als middel kan dienen om muren af te breken en bruggen te bouwen. We bieden ze een plek om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. In sommige gevallen houdt dit iemand letterlijk van de straat. Vandaar ook de term Catch.”

Welke behoefte vervult de stichting?

“We bieden een plek met weinig regels. Je hoeft hier alleen jezelf te zijn. Er is hier een laagdrempelige en veilig sfeer waarin iedereen wordt geaccepteerd. We maken jongeren ‘wakker’ en bewust van hun gedrag. We zien jongens drastisch veranderen en hun emoties tonen. Blijkbaar is daar behoefte aan.”

Wie kunnen er terecht bij de Stichting?

“Alle jongeren kunnen bij ons terecht. Iemands nationaliteit of geloof doet er niet toe, bij ons komt iedereen samen onder één dak. Het botst hier nooit.”

Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht

“Dat is heel breed. Jongeren komen bij ons omdat ze graag een plek hebben waar ze met anderen samen kunnen zijn en waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Wij zijn voor hun een betrouwbare en veilige partner. Maar dat niet alleen, we bieden ze bijvoorbeeld ook huiswerkbegeleiding, hulp bij het maken van een cv, kookles, coaching, bemiddeling, sport, spel, muziek, gamen en bootcamp aan. We zijn trouwens ook een erkend leerbedrijf.”

Facebook

Je kunt Catch volgen op Facebook!

En waarom komen ze juist bij Stichting Catch?

“Omdat de vrijwilligers en ik ervaringsdeskundigen zijn. Wij hebben aansluiting met onze doelgroep en begrijpen ze. Ze staan bij ons echt op nummer één en we hebben nooit een dubbele agenda. We kijken niet naar hun beperking maar zoeken naar dat ene ding wat iemand al kan.”

Hoe en wanneer is het idee voor de stichting ontstaan?

“Omdat mijn vader één van de laatste gastarbeiders was, ben ik op 12-jarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland verhuis. Mijn moeder bleef daar en mijn zus heeft mij gedeeltelijk opgevoed. Ik kwam in aanraking met dingen, zoals spijbelen en ruzies. De middelbare school heb ik niet afgemaakt. Ik ben niet trots op die periode, maar het heeft mij wel gevormd tot wie ik nu ben. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een jongerencoach en het is hem gelukt om mij weer op het juiste pad te krijgen. Nu wil ik iets terugdoen voor de maatschappij.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Dat ben ik zelf, Kadir Arslan.”

Hoeveel vrijwilligers telt de stichting?

“Op dit moment zijn er vijf vrijwilligers actief. Allemaal ervaringsdeskundigen, die de jongeren trainen om zelf dingen op te lossen. We zeggen niet alles voor, want we willen dat ze op eigen benen leren staan. Zo kunnen zij later ook weer anderen helpen.”

Wat zijn de ervaringen van de deelnemers?

“In de enquête die we laatst hebben gehouden, vroegen we wat Catch voor ze betekent. Een greep uit hun antwoorden: ‘Een plek om samen te komen, een tweede huis, hobby, leeftijdsgenoten ontmoeten, ik ben er elke dag, betekent elke dag meer voor mij, veel, alles’.”

Met welke organisaties werken jullie samen?

“Met een heleboel! Onder andere Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), Sedna, de politie, de wijkvereniging, gemeente Emmen, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ).”

Waarom wordt Emmen een fijnere plek door de stichting?

“Ja, zeker weten. We krijgen positieve reacties van de jongeren en van inwoners van de wijk. Ook zien we dat de criminaliteitscijfers omlaag gaan.”