Social Sofa’s Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Rosemarie Vos was vijf jaar geleden met haar man op vakantie toen ze een kleurrijk gemozaïekt bankje zag. Dat is leuk voor bij ons in het dorp, dacht ze. Veel geduld, een goed plan, creatieve inbreng van Ina Davids, geldschieters en ruim veertig vrijwilligers later is het eindelijk zo ver. 28 juni 2018 worden twee Social Sofa’s in Nieuw-Amsterdam/Veenoord onthuld.

Vertel, de Social Sofa's, wat is het precies?

“Een Social Sofa is een betonnen bank die versierd is met mozaïek. Het aanbrengen van de steentjes doen mensen samen waardoor dat een sociale bezigheid is. Als een bank af is, komt deze in de openbare ruimte te staan zodat mensen weer in contact komen met elkaar.”

Hoe en wanneer is het idee voor deze banken ontstaan?

“Vijf jaar geleden was ik (Rosemarie) met mijn man op vakantie in Nederland en zag ik een Social Sofa staan. Dat wilde ik ook voor in ons dorp. Ik heb informatie ingewonnen en anderen enthousiast gekregen dus zo is het balletje gaan rollen.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Ik (Rosemarie) ben de initiatiefnemer, maar al gauw heb ik Ina Davids erbij betrokken omdat zij erg creatief is. Ina heeft de schetsen voor de bankjes gemaakt.”

Wat zie je op de bankjes?

“Nieuw-Amsterdam/Veenoord is een tweelingdorp, dat zie je aan de bankjes terug in tekst en beeld. Verder zie je de voor deze regio typische eikenbomen, het gezicht van Vincent van Gogh, de molen, de trambrug, het brugwachtershuisje, een aantal boten waaronder de snikke en natuurlijk het Van Gogh Huis.”

Waarom vonden jullie dat de social sofa's er moesten komen? En waarom hier?

“Tegenwoordig zijn steeds meer mensen “op zichzelf” en is er minder contact meer met elkaar. Met deze sofa’s willen we mensen aansporen om elkaar te ontmoeten. De locatie is gekozen omdat de bankjes voor beide dorpen is en tevens kan Vincent tegelijkertijd naar zijn vroegere slaapplaats kijken.”

Hoeveel vrijwilligers werken eraan mee?

“Er werken ruim veertig vrijwilligers mee uit alle leeftijdsgroepen. Basisschoolleerlingen, moeders, oma’s en ook twee mannen.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

“Heel positief. Mensen vinden het prachtige bankjes. En we merken dat het inspireert. Zonder dat wij er moeite voor doen, haken mensen aan bij dit project.”

Waarom wordt Nieuw-Amsterdam/Veenoord een fijnere plek door de bankjes?

“De vaart is vernieuwd en de voorstreek is opnieuw ingericht. Daardoor heeft de hele omgeving hier meer vertrouwen en uitstraling gekregen. De Sofa’s zijn wat ons betreft de kers op de taart. Een heerlijke plek waar mensen kunnen genieten van de omgeving en samen kunnen zijn.”

Welke behoefte vervullen de sofa's?

“De banken zijn op twee manieren ‘sociaal’. Ten eerste leren de vrijwilligers elkaar tijdens het mozaïeken kennen. Niet alleen hier hebben ze leuk contact, we zien dat ze ook daarna bij elkaar op de koffie gaan. Eén van de vrijwilligers was wat onzeker en verlegen. Zij is de afgelopen maanden echt uit haar schulp gekropen. Ten tweede kunnen de mensen na de onthulling op de bankjes zitten en elkaar ontmoeten.”

Voor wie zijn de banken bedoeld?

“Voor iedereen! Ze staan in openbaar gebied, in de buurt van het Van Gogh Huis. We hopen dat veel mensen plezier gaan hebben van de bankjes.”