Pumptrack Veenoord

Heb je ooit van pumptrack gehoord? Het is een soort mini BMX baan waarop je kan fietsen zonder te trappen. Medio 2018 heeft Veenoord zijn eigen pumptrack gekregen, na jarenlang hard werk van de bevlogen inwoners Mark Smit en Raimond de Roo. Wij spraken Raimond over dit geweldige initiatief. Maak kennis met Pumptrack Veenoord!

Pumptrack, dat klinkt bijzonder! Kan je vertellen wat het inhoudt?

"Een pumptrack is het best te omschrijven als een soort mini BMX baan. Een vooruitstrevende, innovatieve fietsbaan waarop je kunt fietsen zonder te trappen; door een goede ‘pump’ techniek ga je vooruit."

Hoe en wanneer is het idee voor dit initiatief ontstaan?

"Het idee is in oktober 2014 ontstaan. Mark zijn kinderen doen aan BMX in Klazienaveen, het leek hem leuk dat zijn kinderen en vele andere kinderen ook dichter bij huis kunnen oefenen. Hij is met het idee Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord gegaan, waar ik als vrijwilliger op het gebied van speeltuin-vraagstukken bij betrokken ben. Als bestuur vonden we het een goed plan en daarom ben ik samen met Mark in het diepe gesprongen en zijn we als twee burgers verder aan het plan gaan werken. Het hele traject van idee tot uitvoering heeft in totaal vier jaar geduurd. Het was veel meer werk dan we in eerste instantie gedacht hadden, maar het gaf veel voldoening!"

Zo'n baan is niet gratis, hoe hebben jullie het gefinancierd?

"Gemeente, diverse fondsen, bedrijven en particulieren hebben ervoor gezorgd dat we uiteindelijk het geld bij elkaar hebben gekregen. Ook zijn er veel vrijwilligers bij betrokken geweest waardoor we de kosten konden drukken. We zijn iedereen dankbaar die een steentje heeft bijgedragen."

Voor wie is de pumptrack?

"De pumptrack is echt voor iedereen, inwoners en niet-inwoners, jong en oud, getraind of ongetraind. Je kan de baan op met je mountainbike, maar ook met een BMX fiets, step of loopfiets voor de allerkleinsten."

Moet je lid zijn van een vereniging? Of kan iedereen van de baan gebruikmaken?

"Het is helemaal openbaar en voor iedereen toegankelijk. Eigenlijk is het een grote speeltuin in de vorm van pumptrack. Het enige dat je hoeft te doen is een fiets en bescherming regelen, op je fiets gaan zitten, naar beneden rijden, ‘pumpen’ en hopen dat het goed gaat! Gewoon proberen, al doende leert men!"

Wordt de pumptrack positief ontvangen?

"Het is nog redelijk nieuw, maar we krijgen van buurtbewoners te horen dat er dagelijks tientallen mensen van de baan gebruik maken. Het is vooral jeugd van 8 – 16 jaar dus daar zijn we erg blij mee."

Wat voegt pumptrack toe aan de regio Emmen?

"Belangrijk is dat de pumptrack openbaar is, waardoor iedereen er gebruik van kan maken. Men kan zich ontwikkelen in de motoriek, maar ook het vrijuit bewegen is een belangrijk onderdeel. Tijdens het oefenen met anderen op de baan werk je ook aan groepscohesie en leer je nieuwe mensen kennen. Dit voegt zeker wat toe aan de regio, maar in onze optiek is dit overal ter wereld belangrijk."

Is het 4 jaar lobbyen en vele inspanningen waard geweest?

"Absoluut. Het is een geweldige baan geworden. Mark en ik hebben laten zien dat het haalbaar is zo’n mooi idee om te zetten in een echt product. We hebben veel positieve reacties gehad en hebben veel mensen blij kunnen maken met zo'n supermooie faciliteit in ons dorp. Daar zijn we erg trots op!"

Zou je de lezers van dit interview nog iets willen zeggen?

"Iedereen is welkom; neem zelf een fiets mee en een helm en probeer het eens. De pumptrack ligt aan de Elzenstraat in Veenoord, bekijk ook onze Facebookpagina voor meer info!"