Mondaynight Musicclub

Een broedplaats voor muziektalent en inmiddels een begrip in de scène: de Mondaynight Musicclub (MNMC) in Café De Brasserie. Hoe is het ooit begonnen? En wie is het gezicht achter deze muzikale speeltuin? Maak kennis met Mondaynight Musicclub en Robert van der Lippe!

Voor mensen die het nog niet kennen, kan je kort uitleggen wat Mondaynight Musicclub is?

“De naam dekt de lading. Het is een muziekclub op maandagavond voor en door muzikanten.”

Wie heeft het bedacht?

“Dat was ikzelf. De eerste MNMC was mijn verjaardagsfeest, vijftien jaar geleden. Het was mooi weer dus de kroeg liep helemaal vol. Er was de hele avond, zonder pauze, livemuziek. Al mijn muziekvrienden waren erbij en hebben die avond gespeeld.”

En hoe ging het na die ene verjaardag?

“We begonnen in Café Marktplein, dat nu De Zwetser heet. Op maandagavond had niemand wat te doen, dus gooiden we de kroeg open en nodigden we muzikanten uit. De toenmalige eigenaar was enthousiast en wou dit graag elke week, dus zo is het gekomen. We bouwden het steeds verder uit, met bekende en minder bekende gasten.”

Als mensen mee willen doen, kunnen ze zich gewoon aanmelden?

“MNMC is 52 keer per jaar, waarvan we het één of twee keer echt regisseren omdat er zoveel aanbod is. De overige avonden is het een kwestie van zelf naar voren stappen en je moment pakken.”

Wat voor muzikanten treden er op?

“Vaak zijn het muziekleraren met hun leerlingen. Zij gebruiken MNMC als springplank. We proberen altijd kwaliteit te bieden zodat het voor de bezoeker ook leuk is om naar te luisteren.”

Voor wie is MNMC?

“Eigenlijk voor iedereen. Het publiek kan zelf ook liedjes aandragen. Dus alles wat jij wilt graag wilt horen, kan voorbijkomen. Oude jazz, Top 40 van nu, stevige rock uit de jaren ‘80. Het kan allemaal! En natuurlijk kun je zelf wat spelen. Of je nou muzikant bent of publiek, alles is mogelijk. Er zijn geen grenzen en muziek is de gemeenschappelijke deler. Iedereen kent de taal van muziek, dat verbindt.”

Voegt MNMC iets toe aan Emmen?

“Sterker nog, MNMC mag niet ontbreken! De muziekschool is weg en er is geen jongerencentrum. Het is noodzaak dat deze avonden er zijn. Iedereen luistert muziek, daar moeten we iets mee doen. Juist de muziek is een verbindende factor. Dat betekent niet in je eentje naar een Ipod luisteren, maar actief met z’n allen. In zo’n geval is muziek het middel om eenheid te creëren.”

MNMC vervult dus echt een behoefte?

“Ja, want muziekles is stap één, maar je hebt een speeltuin nodig om te oefenen. Dat kan bij ons. Welk instrument je ook speelt, bij MNMC ben je welkom.”

Het klinkt alsof muziek voor jou onmisbaar is in het leven.

“Ja, muziek is echt belangrijk. Ook voor bijvoorbeeld kleine kinderen. Het is voelen, klappen, stappen, dansen, samen iets doen. Het is een verrijking voor je leven en zou standaard in je lespakket moeten zitten.”

Kan je een voorbeeld noemen van een bekende artiest die ooit bij MNMC is begonnen? Of die er nog steeds optreedt?

“Eén van onze eerste gasten was Raffaëla Paton (winnares van Idols III). En Daniël Lohues kent ons vanaf dag één. De naam van zijn band, Louisiana Blues Club, is zelfs ontleend aan MNMC. Verder zong Dilana Smith hier (The Voice of Holland deelneemster), de Osdorp Posse (hiphopgroep uit Amsterdam), Alides Hidding van Time Bandits (discoband uit de jaren ’80) en natuurlijk Bernard Gepken. Hij is als jonge punkdrummer bij ons begonnen en is nu één van de meest gevraagde sessiemuzikanten in Nederland.”