Mama Café

Ga er maar aan staan, als (aanstaande) moeder. Je wereld staat ineens op z’n kop, al je aandacht gaat naar de kinderen en wellicht moet je er ook nog bij werken. Hoe fijn is het dan dat je bij het Mama Café andere moeders ontmoet en ervaringen kunt uitwisselen? Maak kennis met initiatiefnemers Ynette de Ronde & Petra Bouma!

Vertel, het Mama Café, wat is het precies?

“Het Mama Café is er voor (aanstaande) ouders, dus in principe ook voor vaders. De nieuwe rol als ouder kan lastig of onwennig zijn en soms mis je sociale contacten. Bij het Mama Café kun je kennismaken met andere (aanstaande) ouders en ervaringen uitwisselen. Ondertussen kunnen de kinderen met elkaar spelen. Af en toe is er een gastspreker die over een bepaald onderwerp vertelt.”

Hoe en wanneer is het idee voor een Mama Café ontstaan?

“In 2013 zijn we gestart, nadat ik (Ynette) een kleinkind kreeg en zag hoeveel baat mijn dochter had bij het Mama Café in Amersfoort. Ik kwam in contact met Petra en samen hebben we het opgezet. Het bleek dat Emmense moeders er ook behoefte aan hadden, want het sloeg direct aan.”

Wat is jullie achtergrond?

“Petra is lactatiekundige, Ynette is klassiek homeopaat.”

Zijn de mama's er blij mee?

“Ja! Je moet zoveel als kersverse moeder en krijgt allerlei adviezen, daar raak je soms van in de war. Bij het Mama Café vinden de moeders herkenning en krijgen ze adviezen van elkaar, dus niet van bovenaf opgelegd. Ze zitten in dezelfde situatie.”

Wat maakt het succesvol denk je?

“De laagdrempeligheid. Je komt wanneer het jou uitkomt en zit nergens aan vast. Wanneer jij de behoefte voelt, kun je naar binnen lopen. Dat is makkelijk en ontspannend. Dit was trouwens het eerste Mama Café in Drenthe, inmiddels zijn er een aantal bijgekomen. Dat zegt ook wel iets.”

Hoe gaat een bijeenkomst van Mama Café in z'n werk?

“Wij zijn altijd aanwezig en zetten wat stoeltjes klaar. Tussen 10.00 en 11.30 uur lopen er moeders met kinderen in en uit. Je hoeft er niet van begin tot eind te zijn en je hoeft je ook niet aan te melden. Je kunt gewoon naar binnen lopen wanneer het jou schikt. Per keer zijn er twee leerlingen van de opleiding Zorg & Welzijn van het Hondsrug College aanwezig. Zij mogen helpen door bijvoorbeeld met de kinderen te spelen of een boekje voor te lezen. Zo hebben de moeders wat meer tijd om met elkaar te kletsen.”

Waarom wordt Emmen een fijnere plek door het Mama Café?

“Voornamelijk door de sociale contacten die de moeders hier hebben. Door het onderlinge contact versterken ze elkaar.”

Welke behoefte vervullen jullie?

“Vroeger kwamen mensen vaker bij elkaar over de vloer voor een kopje koffie. Tegenwoordig werken vrouwen meer dan vroeger, waardoor er minder tijd is voor deze momenten. Het Mama Café vangt dat op.”

Waar en wanneer is het Mama Café?

“We zitten elke tweede woensdag van de maand, van 10.00 tot 11.30 uur, in de peuterspeelzaal van CB de IJsvogel in de Rietlanden. De toegang is altijd gratis, elke (aanstaande) moeder of vader is welkom.”

Meer over Mama Café

Het Mama Café Emmen kun je volgen via hun Facebookpagina.