Internationaal Cultureel Centrum Emmen

Een plek creëren waar alle nationaliteiten en culturen welkom zijn. Dat was de wens van Adnan Al Rizk en zijn zoon Ahmed Al Rizk. Ze startten het Internationaal Cultureel Centrum in Emmen. Maak kennis met initiatiefnemers Adnan en Ahmed.

Het interview is gehouden met Ahmed Al Rizk.

Vertel, het Internationaal Cultureel Centrum Emmen (ICC), wat is het precies?

“Het is een internationaal en multicultureel centrum waar iedereen welkom is. Dat is de basis. Wat we doen is heel breed. We organiseren multiculturele activiteiten, maar hebben bijvoorbeeld ook Syrische en andere vluchtelingen geholpen met de taal, praktische zaken en normen en waarden.”

Hoe en wanneer is het idee voor deze stichting ontstaan?

“Mijn vader is de voorzitter van de stichting, hij deed al jaren vrijwilligerswerk bij verschillende stichtingen en merkte dat dit vaak op één nationaliteit gericht was. Soms voelden mensen zich buitengesloten, en dat mag natuurlijk nooit gebeuren. In 2013 begon hij met het ICC. We bestaan nu vijf jaar.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

"De voorzitter van de stichting is met vier andere personen (elk van een ander nationaliteit) de stichting begonnen. De initiatiefnemers zijn de voorzitter Adnan Al Rizk, secretaris Uddin en ik."

Hoeveel vrijwilligers werken er bij ICC?

"Er zijn op dit moment zeven bestuursleden. Zes van hen hebben een fulltime job naast het verrichten van vrijwilligerswerk binnen de stichting. De voorzitter werkt als fulltime vrijwilliger en sinds deze maand (april 2018, red.) hebben we een vrijwilliger erbij voor 14 uur in de week."

Zijn er kosten aan verbonden?

“Nee, het is helemaal gratis. We leven van donaties en giften.”

Is iedereen welkom?

"Ja!"

Hoe zijn de reacties?

“Over het algemeen heel positief. Op vrijdag komt hier een smeltkroes van culturen samen. We kunnen veel van elkaar leren. Zo’n middag zorgt ervoor dat vooroordelen verminderen of zelfs verdwijnen. Dat vind ik heel mooi.”

Wordt Emmen een fijnere plek door het ICC?

“Ja, ik denk het wel. De plek die wij nu bieden bestond nog niet. Mensen staan heel open voor elkaar, voelen zich geaccepteerd en accepteren elkaar. Daar wordt Emmen een mooiere plek van.”

Meer over Internationaal Cultureel Centrum Emmen?

Kijk dan op hun website en Facebookpagina.

Welke behoefte vervullen jullie?

"Het sociale aspect speelt de grootste en belangrijkste rol. Je kunt op een laagdrempelige manier onder de mensen zijn. Voor de duidelijkheid: we zijn geen islamitisch huis of een moskee. We bieden de ruimte aan om uitsluitend het vrijdaggebed te voeren, omdat een grote groep van de bezoekers hier behoefte aan had. Deze groep blijft daarna hangen om nog even koffie te drinken, een praatje te maken, enzovoort."

Waar en wanneer kunnen mensen bij jullie terecht?

“We zitten nu aan de Wilhelminastraat 38a in een tijdelijk pand, maar hier moeten we binnenkort uit. We zijn dagelijks van 13.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur open.”“We zitten elke tweede woensdag van de maand, van 10.00 tot 11.30 uur, in de peuterspeelzaal van CB de IJsvogel in de Rietlanden. De toegang is altijd gratis, elke (aanstaande) moeder of vader is welkom.”

Waar zijn jullie straks te vinden?

“We zijn druk op zoek naar een ander pand. We zijn al ongeveer 2,5 jaar in gesprek met de gemeente hiervoor, echter blijkt dit vrij lastig te zijn. Alle ideeën en tips zijn welkom, het hoeft niet heel groot of luxe te zijn. Een kraakpand bijvoorbeeld zou ons ook al goed op weg helpen. We willen wat we hebben opgebouwd heel graag voortzetten. Het zou doodzonde zijn als het wegvalt.”