Grootste gehaakte deken van de wereld

Bep de Bree werd benaderd door de organisatie van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld met de vraag of zij vanuit Emmen mee wou helpen aan dit ambitieuze project. Daaraan twijfelde ze geen seconde. Maak kennis met Bep!

Vertel, waar zijn jullie mee bezig?

“De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld is een groot project dat door heel Nederland gaat. Leeuwarden is volgend jaar Culturele Hoofdstad en wil dan graag de grootste deken hebben. Dat houdt in: 10.000 dekens van 1.40 bij 2.00 meter, aan elkaar gemaakt tot een gigantisch geheel. Dit komt dan in het Guinness Book of Records. Daar werken wij in Emmen graag aan mee!”

Waar is het idee ontstaan?

“Het idee is in Leeuwarden gestart en gaat nu het hele land door. Ik las er een keer over en vervolgens vroegen ze mij om mee te werken, omdat ze wisten dat ik veel haak.”

Is dat niet duur, zo veel wol?

“Het is inderdaad niet gratis. Zelf alles betalen lukt niet, dus ik haal her en der wol op. Maar mijn bronnen zijn niet eindeloos natuurlijk. We zijn dus heel blij als mensen een bolletje of kleine restjes over hebben!”

Wie zijn de initiatiefnemers vanuit Emmen?

“Dat ben ik. In Emmen ben ik het inleverpunt voor bolletjes en restjes wol. Ook kunnen mensen gehaakte dekens bij mij komen brengen. Dan lever ik het in Leeuwarden weer in.”

Wat is het doel van het haken van dekens?

“Het grote doel is om mensen samen te brengen door middel van haken. Maar we willen natuurlijk ook graag het wereldrecord verbreken. De dekens gaan uiteindelijk naar verschillende goede doelen en komen dan terecht bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.”

Hoe kunnen mensen aanhaken?

“Mensen kunnen (restjes) wol geven of natuurlijk zelf meehaken. Dat laatste kan elke woensdagmiddag van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur in de Bibliotheek Emmen. Als je graag dekens, wol of gehaakte lapjes wilt inleveren, dan kan dat de bibliotheken in Emmen, Klazienaveen, Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam.”

Wordt Emmen leuker door dit initiatief?

“Emmen wordt er zeker gezelliger door, ook al zijn we nu nog maar met een klein clubje op woensdag. Het zou leuk zijn als daar nog meer dames (of heren) bij komen! Je kunt trouwens komen wanneer je wilt, er zitten geen verplichtingen aan.”

Wanneer verwachten jullie klaar te zijn?

“We haken door tot volgend jaar juni (2018, red.). Dan moet de grote deken klaar zijn. Daarna wil ik kijken of er mensen zijn die op woensdagmiddag hun eigen werkje willen maken. Ook dan zal het doel zijn om samen te zijn.”

Oproep

Heb jij nog een deken, gehaakt lapje of bolletje of restje wol over? De haakdames in de bieb zijn daar hartstikke blij mee! Lever het in bij een van de bibliotheken en zij zullen elk restje verwerken in de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Leuk toch, dat jouw wol straks in het Guinness Book of Records staat ;-)!