Experimenteerbuurt

Ondernemers Alya Assen en Diem Do zijn grondleggers van de Experimenteerbuurt, de meest vernieuwende buurt van Emmen en misschien wel van Nederland. Een plek voor experimenten door particulieren en bedrijven op het gebied van duurzaam wonen en werken. Maak kennis met de Experimenteerbuurt!

Hoe is het idee ontstaan?

"In de zomer van 2016 waren we met een groep mensen uit Zuidoost Drenthe naar Amsterdam voor een tijdelijke tentoonstelling over nieuwe woonconcepten, omgaan met energie, anders omgaan met afval etc. We hadden direct het gevoel: zoiets moet ook in Emmen mogelijk zijn! Daarna is de aanpak uitgewerkt en twee maanden geleden gestart op de locatie van het voormalige Campingterrein Emmen."

Wie zijn de initiatiefnemers?

"Diem Do en ik (Alya Assen red.) hebben samen de Stichting Experimenteerbuurt Emmen opgericht. Vrij snel vonden we een drietal partners die ons initiatief wilden steunen. Dat zijn de Gemeente Emmen, Domesta en Koenen Bouw."

Hoe zou je de experimenteerbuurt omschrijven?

"Als een echte buurt waar echte mensen gaan wonen en waar bedrijven en particulieren vernieuwingen kunnen uitproberen. Het kunnen allerlei experimenten zijn. Het is ook voor bedrijven die vernieuwende producten willen toepassen en aan de wereld willen laten zien."

Wat voor partijen hebben zich aangemeld?

"We vragen nu aan iedereen om zich bij ons te melden. Er zijn diverse partijen die al interesse hebben getoond. Zo willen sommige particulieren een huis bouwen van bijzondere materialen zoals restafval of piepschuim, en er een is stel dat graag in een zogenaamd “tiny house” zou willen wonen. Ook is er een groep bedrijven uit Emmen die biobased wil bouwen. Ze hebben dit idee al jaren en nu lijkt het eindelijk te kunnen worden uitgevoerd."

Wat willen jullie met de experimenteerbuurt bereiken?

"We willen graag dat vernieuwing sneller van de grond komt, als je een idee hebt hoeft het niet bij een idee te blijven, maar kan het snel in praktijk worden uitgevoerd."

Wordt Emmen beter/leuker/mooier door dit initiatief?

'Ja!! Emmen wordt er sowieso nog gevarieerder van. Het concept is echt iets vernieuwends, niet alleen in Emmen maar in heel Nederland. Hier ontstaat de meest vernieuwende buurt van Nederland.'

Wat voor behoefte vervullen jullie?

"Mensen willen niet stilzitten maar aan de slag gaan, die houding past bij Emmenaren. Maar soms zijn er allerlei drempels om het ook echt te doen. Wij willen die drempels weghalen, door bijvoorbeeld nu al met de gemeente te spreken over regels en met banken over financieringen. In de Experimenteerbuurt is veel ruimte voor creativiteit, zelf doen we dat ook; we vergaderen bijvoorbeeld tijdens een picknick, dan kom je toch tot andere ideeën."

Stel, iemand heeft interesse. Wat is de volgende stap?

"We komen heel graag in contact met geïnteresseerden! We zijn op dit moment alle ideeën aan het verzamelen en na de zomer is het tijd om de plannen voor de buurt echt op papier te zetten. Bij een goed plan mag de Experimenteerbuurt 10 jaar blijven."

Tot slot, wat zijn jullie toekomstdromen?

"Het zou heel leuk zijn als de Experimenteerbuurt echt een begrip wordt. Dat mensen en bedrijven de buurt waarderen omdat er ruimte, vrijheid en ongekende mogelijkheden zijn."

Enthousiast geraakt?

Kom gerust eens sfeer proeven, de komende tijd is er steeds meer te zien op locatie en we organiseren ontmoetingen. Houd de website en Facebookpagina in de gaten!