Engels Theehuis Twessers

Op een rustige en idyllische plek in het mensenpark ligt het Engelse theehuis Twessers. Hier bieden initiatiefnemers Lammie de Vries en Elles Schut jongeren de kans om in een beschutte omgeving werkervaring op te doen. We spraken met Lammie over de aanloop en de succesvolle start. Maak kennis met Twessers!

Wat is Twessers precies?

“Twessers staat voor Tussen Wal En Schippers. Het is een Engels theehuis voor jongeren van Pro Emmen, die op werkgebied nu vaak tussen wal en schip vallen. Ze krijgen hier de kans om te leren en werkervaring in de horeca op te doen. Hierdoor maken zij meer kans op de arbeidsmarkt.”

Hoe en wanneer is het idee voor een theehuis ontstaan?

“Elles en ik bedachten het al jaren geleden, maar je moet een geschikte locatie vinden. Vorig jaar zag ik dit pand leegstaan. Ik liet het aan Elles zien en ze zei direct: ‘Dit is ‘m!’ Na maanden plannen schrijven en contact met de gemeente kregen we alles rond.”

En toen konden jullie meteen beginnen?

“Nee, want het pand was verwaarloosd. We zijn maanden bezig geweest om elektriciteit, een verwarming en andere basiszaken op orde te krijgen. Daarna konden we gaan inrichten.”

Wat staat er op het menu?

“We hebben een overzichtelijke menukaart, die goed bij het park past. We werken met dagelijks verse huisgemaakte producten, omdat onze leerlingen (die gekozen hebben voor de banketbakker opleiding bij Twessers) daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De High Tea is ons belangrijkste aanbod, maar we serveren ook huisgemaakt gebak! Dat loopt echt heel goed.”

Wat is het doel van Twessers?

“We willen een beschutte omgeving bieden voor leerlingen van Pro Emmen en een aanvulling zijn op het mensenpark. We willen ook een fijne plek zijn voor Emmenaren.”

Hoe zijn de reacties?

“Positief! Daar zijn we erg blij mee, want wij hebben best wel een risico genomen met ons interieur en onze menukaart. Bij ons is alles anders.”

Wordt Emmen een fijnere plek door Twessers?

“Ja, zeker in combinatie met het mensenpark. Dat hoor ik sinds we open zijn iedere dag. Bezoekers ervaren het theehuis echt als een aanwinst. Het is rustig en door de bijzondere sfeer ben je even weg uit je eigen drukke wereldje. Mensen zijn er echt helemaal uit. We zien zelfs al een aantal vaste gezichten!”

Welke behoefte vervullen jullie?

“We zijn een sociale onderneming en het is heel prettig dat we merken dat we ook voor ouderen iets te bieden hebben. We wisten niet dat daar zo’n behoefte aan was. Maar ook ouders met kinderen of groepjes vriendinnen weten ons te vinden. We voegen echt iets toe voor verschillende doelgroepen. Daar word ik heel gelukkig van.”

Moeten mensen vooraf reserveren?

“Van woensdag tot en met zondag zijn we open. Voor een kop koffie of thee kun je altijd binnenlopen. High Teas moeten in het weekend gereserveerd worden.”