Duofietsen Schoonebeek

Het initiatief elektrisch duofietsen voor ouderen en mensen met een beperking is een groot succes in Schoonebeek. Hoe is het succes ontstaan en hoe zouden andere dorpen dit initiatief ook kunnen lanceren? We spraken met Annie Slomp, Loes van Berkel en Bertus Hilberts van de werkgroep Duofietsen Schoonebeek.

Annie Slomp, Loes van Berkel en Bertus Hilberts: Duofietsen Schoonebeek (Foto: Robin Giesen)
Annie Slomp, Loes van Berkel en Bertus Hilberts: Duofietsen Schoonebeek (Foto: Robin Giesen)

WAT VOOR INITIATIEF BEN JE GESTART? EN HOE HEET HET?

Annie: “Ik was als vrijwilliger lid van de werkgroep Sociale Hulp van het Rode Kruis en had wel eens iets gehoord over het duofietsen. In Schoonebeek werd niet veel georganiseerd voor mensen die minder mobiel zijn en mijn wens was om daar verandering in brengen. Zo is Duofietsen Schoonebeek ontstaan.”

WIE ZIJN DE INITIATIEFNEMERS?

Annie: “Ik heb het eerste initiatief genomen. In het begin was men wat sceptisch, maar al snel kwamen er positieve reacties. In 2013 zijn Bertus, Loes en ik gestart met een fietstocht naar Dalen met twee deelnemers en twee vrijwilligers uit Schoonebeek..

HOE HEBBEN JULLIE HET VAN DE GROND GEKREGEN?

Annie: “Uit de groep vrijwilligers is een werkgroep geformeerd, die bestaat uit mijzelf als voorzitter en planner, Loes regelt het financiële gedeelte en Bertus zorgt voor de PR. Dankzij een bijdrage van het Rode Kruis afd. Schoonebeek was het mogelijke om één duofiets aan te schaffen. En met behulp van een bijdrage van Dorpsbelangen Schoonebeek en aantal sponsoren hebben we nog twee duofietsen kunnen aanschaffen.”

WAT IS JULLIE DOEL?

Bertus: “Ouderen en mensen met een beperking in gelegenheid geven om te bewegen. Ze kunnen met een vrijwilliger gaan fietsen op een duofiets en kunnen genieten van de natuur en de omgeving van Schoonebeek.”

VOOR WIE IS DUOFIETSEN IN SCHOONEBEEK?

Annie: “Voor alle ouderen of inwoners met een lichamelijke of mentale beperking in het dorp Schoonebeek. We willen niemand buitensluiten, maar door het succes kunnen wij niet iedereen een plekje geven. Geïnteresseerden uit andere dorpen voorzien wij graag van informatie om het intitiatief ook daar op te zetten.”

WAT ZIJN DE ERVARINGEN VAN DE DEELNEMERS TOT NU TOE?

Bertus: “Alleen maar positief. Ze komen er even uit en sommige reacties vergeet ik nooit. We fietsten langs een boerderij waar het heel erg stonk. Een deelnemende vrouw inhaleerde de geur en zei: “wat heerlijk dit en wat is het toch lekker om buiten te zijn”. Voor dat soort opmerkingen doe je het gewoon!

WAT VOEGT DUOFIETSEN TOE DE GEMEENTE EMMEN EN SCHOONEBEEK?

Loes: “Het sociale en fysieke aspect voegt echt iets toe aan Schoonebeek. Door het grote succes willen we graag de kennis en ervaringen delen met andere dorpen, zodat duofietsen ook daar geïntroduceerd kan worden.”

WELKE BEHOEFTE VERVULT HET INITIATIEF?

Bertus: “De mensen komen weer buiten. Ook de sociale contacten zijn fijn voor de deelnemers. Er zijn deelnemers die moeten gewoon even hun verhaal kwijt aan een ‘vreemde’ vrijwilliger, omdat ze dat anders niet kunnen. Dat lucht mensen op en het geeft energie.

ZOU JE DE LEZERS VAN DIT INTERVIEW NOG IETS WILLEN ZEGGEN?

Loes: “Probeer het eens en wees niet bang, want ik had van te voren niet gerealiseerd dat het zo leuk zou zijn.

Bertus: “Er zijn in de gemeente meer duofietsen beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor ouderen en mensen met een beperking. Wie het leuk lijkt om een proef te draaien, kan natuurlijk voor informatie altijd bij ons aankloppen.”

Annie: “Zou je het ook leuk vinden om het duofietsen te organiseren? Je kunt altijd bij ons de kennis en informatie halen!”

MEER INFORMATIE?

Neem contact op via duofietsenschoonebeek@gmail.com