De Nachtwacht van Emmen

Beroepsschilder Harrie Visser uit Emmen kwam halverwege 2018 met het idee om samen met andere schilders uit de gemeente Emmen een replica van het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn te maken. Locatie van handelen? Zonder twijfel het Rensenpark, want iedereen moet kunnen zien waartoe we in Emmen in staat zijn.

Harrie Visser voor de Nachtwacht van Emmen (Foto: Robin Giesen)
Harrie Visser voor de Nachtwacht van Emmen (Foto: Robin Giesen)

WAT VOOR INITIATIEF BEN JE GESTART? EN HOE HEET HET?

Wij zijn gestart met ‘De Nachtwacht van Emmen’. Ik ben op het idee gekomen toen we een grote foto van de Nachtwacht in de krant zagen en het leek mij leuk om het schilderij één op één na te schilderen en dan te laten zien aan het publiek.

WIE ZIJN DE INITIATIEFNEMERS?

Fokke Wester en ik. We spraken over het initiatief en een dag later belde hij mij op en zei: “weet je wat we doen? We gaan het proberen voor elkaar te krijgen”. Het was alleen lastig om sponsoren te vinden. Gelukkig wilde onze notaris van Notariaal 't Suydevelt de notariskosten sponseren. Daarnaast krijgen we nu hulp van drie andere bestuursleden, namelijk: Frans van Woudenberg, Bea Wolters en Jaap van der Veen.

WAT IS JULLIE DOEL?

Ons doel is om zoveel mogelijk amateurkunstenaars te laten werken aan dit grote doek en ze te laten zien wat er allemaal gedaan moet worden om zo’n schilderij te kunnen maken. We leren ze de techniek, maar ook hoe je kleuren kunt mengen. Daarnaast willen wij met de Nachtwacht van Emmen toeristen naar Emmen halen, want we willen Emmen (nog) meer op de kaart zetten. We willen Emmen op een positieve manier laten zien en uitstralen dat we trots zijn op Emmen.

De originele Nachtwacht hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam, hebben jullie contact gehad met het Rijksmuseum?

Jazeker! Ik heb contact gehad met degene die de leiding heeft over het restaureren van de Nachtwacht. Ze gaan in Amsterdam nu aan publiek laten zien hoe ze de Nachtwacht restaureren. Of ze dit nu van ons hebben overgenomen, dat weet ik niet, ha ha.

VOOR WIE IS DE NACHTWACHT VAN EMMEN?

De Nachtwacht van Emmen is voor iedereen! Voor inwoners, hobbyschilders en toeristen. Nadat SBS6 en RTL4 de Nachtwacht van Emmen onder de aandacht hebben gebracht in een uitzending, zijn er toeristen uit heel het land naar Emmen gekomen. Van Friesland tot Zuid-Holland, dat is echt geweldig.”

WAT ZIJN DE ERVARINGEN VAN DE BEZOEKERS TOT NU TOE?

Alleen maar positief. Ik heb nog geen negatief woord gehoord. Ook van de schilders niet. Ze vinden het geweldig!

WAT VOEGT DE NACHTWACHT VAN EMMEN TOE AAN EMMEN?

Dat de Nachtwacht van Emmen gemaakt kan worden in Emmen. En dat wij laten zien dat er in Emmen een grote groep mensen bereid is om mee te helpen. Als uiteindelijk de Nachtwacht van Emmen klaar is, lijkt het ons leuk om het schilderij op reis te laten gaan naar andere landen, ‘de Nachtwacht van Emmen op reis’. Zo maken we reclame voor ons werk en voor de regio Emmen!

WELKE BEHOEFTE VERVULT HET INITIATIEF?

Dat er een groep schilders is die met elkaar aan een schilderij kunnen werken. Sociaal en kunstzinnig samenzijn, van beginnende hobbyisten tot ervaren rotten. Er werkt zelfs een vrouw mee doe nog nooit eerder een penseel had vastgehouden!

ZOU JE DE LEZERS VAN DIT INTERVIEW NOG IETS WILLEN ZEGGEN?

Kom in ieder geval kijken naar de Nachtwacht van Emmen in het Rensenpark! We zijn elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 17.00 uur open. En steun ons eventueel met een donatie, want dat is heel belangrijk. We hebben zelfs een pinautomaat en je bepaalt zelf het donatiebedrag. Wil je als bedrijf de Nachtwacht van Emmen sponsoren? Wij hebben een ANBI-status, waardoor men de giften kan aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Gaan jullie nog meer activiteiten organiseren?

We zijn ook bezig met Rembrandt zelf, omdat hij 350 jaar geleden is overleden. Een zelfportret van Rembrandt en Het Joods Bruidje wordt ook geschilderd en dat wordt per opbod verkocht om weer andere activiteiten mogelijk te kunnen maken. Dit allemaal in het kader van het Rembrandtjaar.”

MEER WETEN?

Volg de Nachtwacht van Emmen via de website en Facebookpagina