Beweegtuin Schoonebeek

Je hebt het vast wel eens gezien: een beweegtuin. Het is een outdoor fitnesspark met diverse toestellen waar je gratis gebruik van kan maken. Sinds 2018 heeft Schoonebeek een eigen beweegtuin en het is een groot succes! Wij spraken Marga Piek, één van de enthousiaste initiatiefnemers. Maak kennis met de Beweegtuin Schoonebeek!

Marga Piek (rechts) en twee andere initiatiefnemers bij de Beweegtuin (foto: Robin Giesen)
Marga Piek (rechts) en twee andere initiatiefnemers bij de Beweegtuin (foto: Robin Giesen)

Wat voor initiatief hebben jullie gestart en hoe heet het?

"We zijn de Beweegtuin Schoonebeek gestart. Het staat ook wel bekend als outdoor fitness; het is een park met toestellen waar mensen aan hun gezondheid en conditie kunnen werken."

Wie zijn de initiatiefnemers?

"Vier inwoners van Schoonebeek, waaronder ikzelf (Marga Piek red.)" 

Hoe en wanneer is het idee voor de Beweegtuin ontstaan?

"Een aantal jaren geleden is het idee tijdens een vergadering van Dorpsbelang Schoonebeek ontstaan. Er waren niet alleen bestuursleden, maar ook inwoners aanwezig en tijdens de koffie kwam het onderwerp voor een beweegtuin ter sprake. Je ziet het steeds vaker in grotere steden en het leek ons geweldig dit ook in ons dorp te realiseren."

Voor wie is de Beweegtuin?

"De beweegtuin is voor iedereen: voor de inwoners van Schoonebeek, maar ook voor toeristen en inwoners van andere dorpen. Het is voor jong en oud, voor geoefende en minder geoefende sporters. Het is voor iedereen die graag wil bewegen in de buitenlucht!"

Wat is jullie doel?

"Gezondheid is een hot item. Zowel kinderen als volwassenen brengen veel tijd achter de (spel)computer en televisie door. Wij willen dat mensen minder binnen zitten en meer buiten aan het bewegen zijn. De Beweegtuin is gratis, daarom is het een mooi middel om laagdrempelig aan je gezondheid te werken. Het leuke is dat je samen kan sporten en dat is natuurlijk goed voor je sociale contacten en het groepsgevoel in de buurt."

Wat zijn de ervaringen van de gebruikers?

"De gebruikers zijn positief, ik durf wel te zeggen dat ze laaiend enthousiast zijn! Het mooiste voorbeeld vind ik een mevrouw van een jaar of tachtig die niet meer zelfstandig durfde te fietsen, omdat ze zich onveilig voelde in haar eigen lichaam. Ze gaat tegenwoordig drie keer per week naar de Beweegtuin en is nu zo soepel geworden dat ze weer veilig op de fiets durft te stappen zonder hulpmiddelen zoals spiegels! Dat is natuurlijk geweldig om te horen. We hadden niet durven dromen dat men zo positief zou zijn, dat is echt boven verwachting!"

Wat voegt de Beweegtuin toe aan Schoonebeek?

"De Beweegtuin geeft mensen de kans om alleen of met elkaar in de buitenlucht aan hun gezondheid te werken. Er zijn 9 verschillende apparaten waarmee je alle spiergroepen kan trainen. Je kan een app op je telefoon downloaden (Norwell Outdoor Fitness) en dan kan je zien hoe de oefening op elk apparaat uitgevoerd kan worden. We merken dat er op dit moment vooral veel jeugd en senioren gebruik maken van de outdoor fitness, het is natuurlijk super dat we op deze manier echt wat bijdragen aan de gezondheid in de regio!"

Zou je de lezers van dit interview nog iets willen zeggen?

"Kom gerust ook eens gebruik maken van de Beweegtuin in Schoonebeek, iedereen is meer dan welkom. Elke dag van de week, op elk gewenst tijdstip! De toestellen staan naast ’t Aole Gemientehoes (adres Kerkeind 1, Schoonebeek), waar je na afloop gezellig een kopje koffie of thee kan drinken. Je kan ons ook volgen op Facebook!"