Alumniverhalen Emmenaren

Willem Bakker schrijft sinds 2013 verhalen over oud-studenten uit Emmen. Deze verschijnen eenmaal in de veertien dagen in de Emmen.nu. Willem werkt al meer dan 25 jaar in verschillende functies voor Stenden Hogeschool (voorheen Hogeschool Drenthe) en is momenteel Data Protection Officer en communicatieadviseur. Maak kennis met Willem en de alumniverhalen!

Je hebt een verhalenbundel over alumni gemaakt, kan je hier iets over vertellen?

"Het boek is een bundeling van vijftig interviews met alumni van Stenden Hogeschool Emmen of van haar voorgangers in Emmen: de Hogeschool Drenthe en de pabo van de CHN. Deze vijftig verhalen zijn een selectie uit de bijna honderd interviews die ik gehouden heb."

Download gratis de bundel met alumniverhalen!

Wat lezen we in de verhalen?

"De verhalen zijn ontzettend divers, maar in grote lijnen kan ik zeggen dat een hbo-opleiding in Emmen leidt tot veel verschillende functies in de regio, in Nederland en soms ook in het buitenland. De meeste alumni werken in loondienst, maar één op de zeven kiest voor het ondernemerschap."

Wat is het doel van de bundel?

"Afgestudeerde studenten zijn het goud van een hogeschool. Stenden leidt studenten op voor een beroep, bijvoorbeeld projectleider, leraar of ondernemer. Het succes van de afgestudeerde zegt iets over de kwaliteit van het gevolgde onderwijs. Andersom bepaalt de opleiding ook de kansen die alumni krijgen."

Je hebt nu al 100 alumni geinterviewd. Is het nog leuk om te doen?

"Zeker weten! Elk verhaal is weer uniek dus het blijft interessant om te horen waar studenten zijn terecht gekomen en hoe ze hun studietijd hebben ervaren."

Welk verhaal is je het meeste bijgebleven?

"Het allermooiste verhaal vind ik het verhaal van Charissa Roossien, een vrouw in de techniek, die vanwege een leerachterstand eerst een verwijzing kreeg naar het speciaal onderwijs, maar hier de bachelor Werktuigbouwkunde afrondde en nu bezig is met een promotie."

En hoe zit het met de vraag over het salaris?

"Ja, dat blijkt nog wel een taboe. Eén oud-studente wist niet eens hoeveel ze precies verdiende. Zij, en de meeste anderen trouwens ook, gaan echt voor autonomie, meesterschap en zingeving. Geld is nauwelijks een drijfveer voor deze generatie."

Zijn deze verhalen belangrijk voor de regio Emmen?

"Ja, de verhalen laten zien dat Stenden in Emmen regionaal verankerd is en internationaal georiënteerd. In een flink aantal gevallen gaat het om studenten die door de nabijheid van de hogeschool de stap naar het hbo durfden te maken."

Welke rol heeft een hogeschool volgens jou in de regio

"De interviews laten heel duidelijk zien hoe belangrijk deze hogeschool voor Emmen en omgeving is. Een hogeschool bindt hoger opgeleiden aan de regio en is een vestigingsfactor voor bedrijven met hoger opgeleid personeel. Van de vijftig alumni in de bundel werken er drie van de vijf binnen een straal van 75 km rond Emmen. Eén op de vier werkt zelfs in de gemeente Emmen."

Kunnen we nog meer verhalen verwachten?

"Haha, de goede vraag op het goede moment. Nr. 101 wordt de laatste. Dat is het interview met regiomarketeer Dènis Assen, die ik omschrijf als de oer-alumnus. Daarna gaat Emmen.nu ermee stoppen. Jammer, maar enigszins begrijpelijk na meer dan 100 afleveringen."