2GetThere Jongerencoaching

Jongeren die jongeren coachen. Het ligt wellicht niet voor de hand, maar deze methode van 2GetThere Coaching heeft zich zowel nationaal als internationaal al bewezen. In 2015 is het project in Emmen gestart en inmiddels zijn al ruim 300 jongeren geholpen. Maak kennis met 2GetThere Jongerencoaching!

Vertel, 2GetThere Jongerencoaching, wat is het precies?

“Het is een jongerencoachingsproject vóór en dóór jongeren. De jongerencoaches van 2GetThere coachen jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud met elke hulpvraag die ze maar hebben. Dat varieert van vragen over school en werk tot de behoefte aan een maatje of luisterend oor als ze niet lekker in hun vel zitten.”

Hoe en wanneer is het idee voor jongerencoaching ontstaan?

2GetThere is een stichting en zelfstandig project. Het idee om jongeren door jongeren te laten coachen, is in 2010 in Arnhem ontstaan. Het bleek zo’n succes dat het een internationale prijs heeft gewonnen. In 2015 zijn we in Emmen hetzelfde project gestart en inmiddels hebben we dat uitgebreid naar de gemeenten Borger-Odoorn en Coevorden.”

En wat als de hulpvraag echt heel heftig is?

“Bij echt heftige hulpvragen verwijzen we door naar onze netwerkpartners. We hebben een meldplicht als de problematiek te hevig is. Samen met de jongere kijken we dan welke hulpverlening het beste past. Die samenwerking met de netwerkpartners is voor ons heel belangrijk, want zo staan we veel sterker.”

En, werkt het goed? Wat zijn jullie ervaringen?

“We zien dat jongeren ons weten te vinden en het heel goed aanslaat. We hebben al ruim 300 jongeren kunnen helpen, met een positieve uitstroom van ruim 85%. De helft komt op eigen initiatief naar ons toe, de andere helft wordt via andere organisaties zoals scholen of gemeenten naar ons doorverwezen.”

Welke behoefte vervullen jullie?

“We spreken de taal van de jongeren. Bij ouders is dat soms niet het geval. Wij vertellen wellicht hetzelfde als hun ouders, maar dan op een andere manier. Wij, de coaches, zijn namelijk zelf jong. Daardoor is onze hulp laagdrempelig. Dat is de kracht van 2GetThere. Onze jongste coach is 20, de oudste is 27. We zijn geen hulpverlening, maar ‘gewoon’ jongeren onder elkaar.”

Waarom wordt Emmen een fijnere plek door 2GetThere?

“Omdat wij jongeren de kans geven om zichzelf te zijn en hun talenten te ontdekken en ontplooien. Dankzij 2GetThere staan ze niet alleen en kunnen ze met wat hulp zelf hun doelen behalen.”

Met hoeveel mensen werken jullie bij 2GetThere?

“Op dit moment zijn we met negen jongerencoaches en één projectleider. We hebben allemaal een andere achtergrond qua studie, maar hebben één ding gemeen: we werken vanuit onze eigen levenservaring. De jongerencoaches bij 2GetThere worden opgeleid tot coach. Het mes snijdt aan 2 kanten: jongeren doen werkervaring op en coachen op hun beurt weer andere jongeren naar school, werk of een combi van beide.”

Bieden jullie hulp aan alle jongeren?

“Ja, alle jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud, die woonachtig zijn in gemeente Emmen, Borger-Odoorn of Coevorden, zijn bij ons van harte welkom.”

Wat is het doel van 2GetThere?

“Wij willen jongeren in hun eigen kracht zetten. We helpen ze met hun vraag, proberen hun zelfvertrouwen te vergroten en ze in beweging te krijgen. Op die manier kunnen ze hun eigen problemen oplossen. Wij doen dat niet voor ze, maar we staan wel naast ze. We hebben geen kantoor maar komen naar een locatie die de jongere prettig vindt. We zorgen ervoor dat jongeren die dreigen uit te vallen op school of in werk preventief geholpen worden om uitval tegen te gaan. Dit doen we vaak in combinatie met hulp- en dienstverleningsorganisaties voor jongeren in de regio.”

Is het gratis voor de jongeren?

“Ja, het is gratis voor de jongeren. Een jongere die om coaching vraagt, kiest zijn eigen coach uit profielen op de website, kiest een locatie en bepaalt hoe vaak hij of zij een gesprek wil met de coach. Zo heeft een jongere het stuur over zijn coachingstraject zelf in handen.”

Kan je een concreet voorbeeld noemen van zo'n hulpvraag?

“Laatst had iemand de financiële administratie niet meer op orde. Wij kijken dan mee met diegene om te zien welke kosten er binnenkomen en uitgaan en helpen mee met het vinden van een oplossing. Of iemand die telkens werd afgewezen tijdens de zoektocht naar een baan. Toen hebben we onder andere de cv bekeken en daar tips voor gegeven. Maar we kijken bijvoorbeeld ook welke studie het beste past bij een jongere en hoe hij allerlei zaken rondom werken en of leren het beste kan regelen. Of als een jongere zelfstandig wil gaan wonen hoe hij dat het beste kan aanpakken. En de coaches sporten samen met de jongere als dat helpt om zijn doel te bereiken.”