Trijntje Bosma: Dierenweide De Wenke

Een beetje verstopt aan de oostkant van Nieuw-Weerdinge ligt Dierenweide De Wenke. De plek is niet erg bekend bij het grote publiek, menig inwoner van Nieuw-Weerdinge zal de plek misschien niet eens kennen. Wie het zeker wel kent is Trijntje Bosma. Onder het genot van een vers bakje koffie wandelen we naar de dierenweide en laat Trijntje zien waarom deze plek haar favoriet is.

Trijntje is geboren en getogen in Nieuw-Weerdinge, maar in haar jeugd zag het dorp er heel anders uit dan nu. “Het park waar we nu staan was een kale vlakte, met een klein stroompje. In de volksmond heette dit de Rommelwijk, omdat mensen er hun afval en rommel wegbrachten. Wij vonden het geweldig, we beleefden grootse avonturen en in de winter schaatsten we op het stroompje of liepen we over het land richting de schaatsbaan.”

Ik zeg altijd, ik ben geen vakantieganger. Voor mijn gevoel ben ik elke dag op vakantie!

Geschiedenis 
We duiken de geschiedenisboeken in en lezen dat de Gemeente in het begin van de jaren ’80 de agrarische bestemming wijzigt in woonbestemming. Trijntje heeft dit van dichtbij meegemaakt: “er kwam nieuwbouw en de dierenweide werd aangelegd. Rommelwijk was ineens een woonwijk geworden!” Na wat omzwervingen door de regio verhuizen Trijntje en haar partner in 2000 naar een gezellig huisje dat grenst aan De Wenke, “in mijn kinderjaren speelde ik op deze grond en als volwassene kwam ik er wonen, het voelde echt als thuiskomen.”

Vrijwilligerswerk 
Als vrijwilliger is Trijntje vele jaren actief geweest bij de dierenweide. Ze kan er uren over praten en zou er een boek over kunnen schrijven zegt ze lachend. “We zijn begonnen met een struisvogel, herten en ik herinner me de wallabies Wizzy en Woppy. Ik hielp met voeren, schoonmaken en bouwde echt een band op met de dieren. Bevallingen, sterfte, operaties; je maakt van alles mee”. In de loop der jaren is de dierenweide steeds wat groter geworden, “er zijn nu geiten, hangbuikzwijnen, kippen, eenden, pauwen, een paardje en een ezel.” Toch is er een tijd van komen en een tijd van gaan, want inmiddels is Trijntje trotse vrijwilliger bij Nieuw-Weerdinge Gezond. Eén ding adviseert ze alle deelnemers: “ga eens op het bankje bij de dierenweide zitten en geniet. Er komt een soort rust over je heen en je kan je hoofd helemaal leeg maken. Ook dat hoort bij gezond leven”.

Vakantie in de achtertuin 
“Ik zeg altijd: ik ben geen vakantieganger, ik hoef niet weg. Vanuit mijn huis hoor je de dieren. Als mijn man gaat vissen zie ik hem boven vanuit het raam. Als ik met iets zit, of een beetje gestrest ben ga ik de dieren voeren en kom ik tot rust in het park. Ik ben voor mijn gevoel elke dag op vakantie!” Het is duidelijk dat Trijntje in haar element is, en deze plek verdient volgens haar meer bekendheid: “Ik nodig iedereen uit eens een ommetje te maken en de dieren wat brood of fruit te voeren. Er is onlangs zelfs een mountainbikeroute aangelegd. Echt geloof me, het is hier geweldig!”

Handig om te weten
Wil je ook een keer naar de dierenweide? Deze is gelegen aan De Stobbe in Nieuw-Weerdinge. Zou je wellicht ook een handje mee willen helpen om de dieren te voeren en het park draaiende te houden? Extra vrijwilligers zijn van harte welkom! Meer informatie vind je op de facebookpagina.