Stijn de Graaf: Skatebaan op het Raadhuisplein

Een voldaan gevoel, zeeën van tijd, rust en echt iets voor zichzelf. Dat is wat de 15-jarige Stijn de Graaf ervaart wanneer hij op de skatebaan is. En dat is niet het enige: hij komt met nieuwe mensen in gesprek en maakt zo nieuwe vrienden. Hij vertelde ons waarom dit zijn favoriete plek is.

“De skatebaan op het Raadhuisplein is midden in het centrum en erg groot. Het is er altijd gezellig met andere jongens en ik ben lekker bezig met steppen. Het is echt mijn favoriete plek in Emmen,” zegt Stijn.

Nieuwe truc
Tien jaar geleden kwam de steptrend uit Amerika overgewaaid. Sinds vijf jaar is Stijn een fanatieke stepper en is hij elk weekend op de baan te vinden. “Op de skatebaan zie je vooral veel mensen met een step of een skateboard. Het leuke van steppen is dat de basis makkelijker is. Met een beetje oefenen kun je al gauw iets. En voor € 100,- koop je al een step.” Het allerleukste vindt Stijn als hij ‘iets nieuws landt’. “Dat betekent dat je na een nieuwe truc weer netjes met twee voeten op je step landt en weer normaal door glijdt.”

De skatebaan is gratis en altijd open. Ben ik vrij en is het buiten droog? Dan kun je mij op de skatebaan vinden! 

Schone skatebaan
Volgens Stijn is het unieke van deze skatebaan dat die goed onderhouden wordt. “Het is altijd schoon, wanneer er iets kapot gaat wordt het meteen gerepareerd en eens in de zoveel tijd wordt de baan een beetje vernieuwd. Bijvoorbeeld laatst met een rails. Er zijn hier veel verschillende attributen, dus de uitdaging is groot. Daarbij is de skatebaan gratis en altijd open. Ben ik vrij en is het buiten droog? Dan kun je mij op de skatebaan vinden!”

Nieuwe vrienden
De skatebaan is niet alleen een plek waar sportievelingen los kunnen. Het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Niet alleen Emmense jongens en meiden, maar ook Duitsers, Polen en Groningers. “We zitten met een aantal steppers in een groepsapp, zodat we van tevoren kunnen checken wie er allemaal zijn. Tussendoor halen we ergens wat te drinken en ’s avonds eten we vaak samen. Ik vind het bijzonder dat je nieuwe mensen leert kennen en met veel verschillende mensen een praatje kunt maken. Soms stoppen mensen met steppen of skaten, maar er komen ook weer nieuwe mensen bij. Er is een hoop gezelligheid en we leren veel van elkaar.”

Benieuwd naar trucs van Stijn? Je kunt hem volgen op Instagram via Stijnskate_.