Robin Giesen: Emmerdennen

Robin Giesen: Emmerdennen

Een aantal jaren geleden kocht Robin Giesen zijn eerste echte camera. Het fotograferen fascineerde hem zo dat hij meer en meer op pad ging en langzamerhand van zijn hobby zijn beroep aan het maken is. Als echte Emmenaar is deze natuurfotograaf meestal in en rondom Emmen te vinden. Op een mistige decembermorgen neemt Robin ons mee naar zijn favoriete spot: De Emmerdennen.

Jeugdjaren
“Ik ben geboren in Emmerhout dus ik kom van jongs af aan al in de Emmerdennen. Samen met mijn broer en vriendjes gingen we hutten bouwen en oorlogje spelen. Dat klinkt een beetje agressief bedenk ik terwijl ik het zeg. Toch heb ik er hele mooie herinneringen aan; pijl en boog maken van oud hout en dan de heuvels op en neer rennen, echt een geweldige tijd was dat”.

Er gaat niets boven de diversiteit van de Emmerdennen. 

Het bos als tweede huis
Waar Robin vroeger vooral naar het bos ging om te spelen, is dat nu anders: “de pijl en boog heb ik ingeruild voor een camera. Rugzak op, statief mee en voor dag en dauw op zoek naar mooie plaatjes. Je zou misschien zeggen: bos heb je overal. Maar er gaat niets boven de diversiteit van de Emmerdennen. Vooral in de herfst was ik hier te vinden; blauwe luchten, bomen in alle kleuren van de regenboog en schitterende reflecties in de meertjes. Ik hoopte een foto van een vos te maken, maar die was te schuw om zich te laten zien. Het is heel bijzonder dat we vlak bij het stadshart zo’n puur stuk natuur hebben met zo’n rijke historie. We lopen nu in spijkerbroek langs een hunebed en over grafheuvels die eeuwen oud zijn, het contrast blijft fascinerend." 

Wiki-Robin
“Soms zoek ik thuis op internet naar meer informatie over de ontstaansgeschiedenis, dat is super interessant. Bovenop Haantjebak, het hoogste punt van Drenthe, ontdekte ik allemaal blootliggende wortels (zie foto). Ik kwam er achter dat de heuvels van Haantjebak zandduinen zijn, die zijn ontstaan als uitloper van de Hondsrug. Elk jaar waait er meer zand weg, worden de duinen lager en en de wortels van de bomen meer zichtbaar. Wist je dat de dennen vanaf 1850 gepland zijn om zandverstuivingen tegen te gaan? Misschien zijn er mensen die nog meer van dit gebied weten, ik hoor het graag!

Tips
“Ik denk denk dat veel inwoners van de Gemeente Emmen hier niet vaak komen terwijl het echt de moeite waard is. Je kan heerlijk hardlopen en mountainbiken over de heuvels, maar zelf houd ik het meest van wandelen. Als je net als ik van fotograferen houd, neem dan absoluut je camera mee. Kijk om je heen en zoek de bijzondere dingen zoals dauw, rijp of een opkomende zon die zijn stralen door de mist laat schijnen. Zoals ik altijd zeg: als de natuur ontwaakt moet je er zijn. 

Benieuwd geworden?
De Emmerdennen zijn het hele jaar door een mooie plek om te bezoeken. Er zijn diverse gratis parkeergelegenheden en ook per OV is het bos goed te bereiken. Bekijk de website van Staatsbosbeheer voor een mooie wandelroute langs hunebedden, Haantjebak en andere sporen uit het verleden. Op Robin zijn website vind je ook prachtige plaatjes uit het bos!