Rika Jonkers: Noordbarge & De Esch

De roots van de Emmense Rika Jonkers liggen in Noordbarge. Niet alleen haar grootvader en moeder zijn er geboren, ook de vader van haar kinderen en haar toenmalige schoonmoeder kwamen hier ter wereld. De herinneringen aan vroeger én de mooie natuur in de omgeving maken dat zij hier graag komt. Ze vertelt ons waarom dit haar favoriete plek in regio Emmen is!

Rika is geboren in Emmermeer en verhuisde op 17-jarige leeftijd met haar ouders naar Noordbarge. “Daar heb ik mijn man leren kennen. Onze beide families komen daar vandaan. Voor mij is het een plek vol historie.”

Skyline
Toen Rika en haar man een gezin stichtten, bleven ze in Noordbarge wonen. Rika vervolgt: “Met de hond wandelden we langs de oude melkfabriek, het kanaal, over de Esch en via de Schapenveenweg weer terug. Ik genoot altijd al van het uitzicht. Vroeger was er nauwelijks een skyline, tegenwoordig ziet het er heel anders uit. Het is wat onrustiger geworden, maar ik vind het positief dat Wildlands nu op deze prachtige plek is gevestigd. Dat maakt het levendig. Het gebied is op een mooie manier ingevuld.”

Weer of geen weer, ik kom er altijd en voor mij blijft dit een plekje dat ik niet loslaat! 

Sfeer
Het is niet alleen de mooie omgeving waar Rika van geniet. “Op deze plek merk je dat er nog veel ‘gemeenschapszin’ is. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het jaarlijkse stoetbakken. Ook spelen de mannen en jeugd dorpsvoetbal. Dat is een competitie tussen de kleine kernen in de regio. Aan alles voel je dat de verdraagzaamheid hier groot is. De sfeer is gemoedelijk en buren staan voor elkaar klaar. Je hoeft hier niet eens te wonen om dat op te merken.”

Mijmeren
Ook al woont Rika tegenwoordig in Angelslo, ze pakt nog wekelijks de auto naar haar oude vertrouwde omgeving. “Meestal rij ik door de Noordbargerstraat langs de boerderij waar mijn opa geboren is. Deze boerderij bleef lang in onze familie en ik koester daar fijne herinneringen. Vervolgens parkeer ik bij de melkfabriek om vanuit daar een stuk te wandelen. Terwijl ik geniet van de mooie natuur, borrelen er gedachten aan vroeger omhoog. Meestal ga ik alleen op pad, want mijn man is veel van huis voor zijn werk. Ik vind het heerlijk om in die rustige omgeving te mijmeren en na te denken.” 

Op een beschut plekje achter het kanaal, kun je heerlijk uit de wind vertoeven. “Vaak neem ik een kleine pauze en ga ik even zitten zodat ik rustig om me heen kan kijken. Als je geluk hebt, kun je hier reeën en uilen zien. Weer of geen weer, ik kom er altijd en voor mij blijft dit een plekje dat ik niet loslaat.”

Tip van Rika
Rika weet zeker dat rustzoekers en natuurliefhebbers dit een prachtige plek vinden. “Het is een geweldig gebied om te wandelen. Als je de Schapenveenweg oploopt en halverwege bent, zie je een soort berm met allemaal bomen richting het kanaal. Als je dan nog iets verder doorloopt, kom je bij een watergebied, het “Jeudenveentje”. Dat is prachtig. Als je op het juiste moment bent, spot je hier hele aparte en kleurrijke vogelsoorten. Het is mijn favoriete plekje en ik hoop dat ik anderen kan inspireren hier ook eens heen te gaan!”