Laurens Meijer: Wandelen in het Bargerveen

Begin 2017 werd Laurens Meijer uit Nieuw-Amsterdam de nieuwe centrummanager van Emmen. Een uitdagende, drukke baan waarin je vrijwel 24/7 bereikbaar moet zijn. Over zijn favoriete plek in de regio hoeft Laurens niet lang na te denken. Emmen Centrum ligt voor de hand, maar hij noemt zonder twijfel een verrassende tegenpool: het Bargerveen. ​​​​​​Tijdens een wandeling door het prachtige herfstdecor vertelt Laurens waarom dit voor hem de fijnste plek van Emmen is.

Laurens Meijer tijdens een wandeling in het Bargerveen (foto: Robin Giesen)
Laurens Meijer tijdens een wandeling in het Bargerveen (foto: Robin Giesen)

Hectische baan
“Mijn eerste echte baan is die van centrummanager van Emmen. Ik was 21 jaar oud toen ik hoorde dat ik deze functie mocht gaan invullen. Leeftijd is volgens mij niet zo belangrijk, maar het is wel zo dat er een boel op je af komt. Het is ontzettend leuk, want ik ben een soort spin in het web van winkeliers, evenementen en bezoekers, maar het is van tijd tot tijd ook wel erg hectisch.” 

Nieuwe energie
Vroeger namen opa en oma Meijer hun kleinzoon mee om te wandelen en spelen in het Bargerveen. Het is tot op de dag van vandaag een plek waar hij graag naar toe gaat: “Het is soms best druk in mijn hoofd, door alles wat er bij mijn werk komt kijken. In vergelijking met Emmen Centrum is het Bargerveen dan een oase van rust. Ik kan er enorm van genieten om even helemaal op mezelf zijn en geen prikkels te krijgen. Het klinkt cliché, maar ‘verstand op nul en koppie leegmaken’ is wat deze plek met mij doet.”

Onontdekt
Laurens komt hier al jaren en weet van alles over het natuurgebied, toch plaatst hij ook een kanttekening. “De Veluwe is niet om de hoek, maar kennen we allemaal. In dat opzicht is het is best apart dat het Bargerveen voor veel inwoners van de Gemeente Emmen nog een soort vraagteken is. In mijn ogen is het een ondergewaardeerd gebied, dus ik zou zeggen stap vandaag nog in de auto of op de fiets en kijk je ogen uit. Prachtige vergezichten, eeuwenoude meertjes, bijzondere vogels en dat in onze eigen gemeente! Wist je dat er zelfs adders rondkruipen?”

 

Het schouwspel van ochtendzon en mist op een vroege herfstdag, zo mysterieus! Tips
“De ene week kom ik wat vaker in het Bargerveen dan de andere week. Of ik er een uurtje ben of een hele middag, elke keer weet dit gebied me te verrassen. Zoals nu in de herfst zijn de kleuren zo overweldigend! Als tip zou ik iedereen aanraden de wekker eens vroeg te zetten en de zonsopgang in het veengebied te bekijken. Met een beetje geluk is het mistig en ben je onderdeel van een magisch schouwspel. Vergeet dan ook zeker niet een fotocamera mee te nemen, want de mooiste Instagram plaatjes neem je in het Bargerveen!”

Handig om te weten
Het Bargerveen is een natuurgebied van meer dan 2000 hectare met één van de laatste stukken levend hoogveen. Er zijn diverse gemarkeerde wandel- en fietsroutes met lengtes van 1 tot 7,5 kilometer. Meer informatie? Klik hier.