Jeannet Sandman: Het Rensenpark

Wandelen, fietsen of gewoon lekker op een bankje zitten. Sinds 2016 is het Rensenpark toegankelijk voor publiek en wordt er volop gebruik van gemaakt. Zo ook door Jeannet Sandman. Het park grenst aan haar tuin en ze komt er minstens één keer per dag. We ontmoeten haar bij de ingang van het park en wandelen samen naar een bankje. In de vroege voorjaarszon vertelt ze waarom deze plek uniek is voor haar.

Aan de Hoofdstraat in Emmen is in 1935 het Noorder Dierenpark geopend. 81 jaar later is het dierenpark verhuisd naar het Raadhuisplein. Op de oude locatie kwam bijna elf hectare vrij. Wat doe je met zo’n groot en mooi park midden in het centrum? Het is een verrassende ontmoetingsplaats voor initiatieven rond kunst, cultuur en innovatie geworden. Doordat het echt een park is, is het ook voor een rondje wandelen of fietsen meer dan de moeite waard. Het park is als eerbetoon vernoemd naar Jaap en Aleid Rensen, die tussen 1970 en 1995 de leiding hadden en de dierentuin groot hebben gemaakt.

Historische plek
“Als kind kwam ik al in de dierentuin, om ezeltje te rijden of in het doolhof te gaan. Een paar jaar later heb ik er zelfs nog gesolliciteerd, maar ik werd niet aangenomen. Aleid Rensen voorzag een andere carrière voor mij. Ze was erg aardig,” vertelt Jeannet. “Wij waren erbij toen het park na tachtig jaar officieel werd gesloten. Wát een historie.” Drie maanden later werd het park geopend voor publiek. “Toen de deuren open gingen, stonden we vooraan. We hebben meteen een rondje door het park gefietst. Zo bijzonder!”

Olifantenrots
“Ik ben elke dag in het park te vinden. ‘s Zomers bijvoorbeeld om te picknicken bij het beachvolleybalveld, een rondje te wandelen of te fietsen. Meestal met mijn man, maar ook alleen. Het park geeft mij een rustgevend maar vooral ook historisch gevoel, mede door de oude bomen die er staan. Ik fotografeer er graag. Ieder seizoen is zo mooi. Ook vind ik het speciaal dat ik hier als kind al kwam.”
Jeannet volgt de ontwikkelingen in het park op de voet. “Bij de savanne komt een perk met wilde bloemen en een looppad van een soort olifantenhuid. Er is een kinderboerderij en er zijn telkens verschillende tentoonstellingen te zien. Het is en wordt echt een recreëer- en belevingspark. Kinderen klimmen op de rotsen waar vroeger olifanten stonden en er worden leuke evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld de UITmarkt, een stadsbarbecue en verschillende theateropvoeringen. Wij zijn er altijd bij.”

Het is hier heerlijk. Een plek vol historie waar je tot rust komt en alles van je afglijdt. 

Wakker worden van dierengeluiden
Het Rensenpark is prachtig geworden, maar er is één ding dat Jeannet mist in ‘haar’ achtertuin. “Vroeger werden we ’s ochtends wakker van de dierengeluiden. Als er een show met zeerobben was, dan hoorden we dat. En we hadden regelmatig de doodskopaapjes in onze tuin. Ook een prairiehond lag eens te zonnen op ons grasveld. Dat is toch wel uniek!” Desondanks is Jeannet blij met hoe het park nu is. “Het geeft je gewoon een fijn gevoel, alles glijdt hier van je af. Ik wil graag dat zoveel mogelijk mensen genieten van het park en de mooiheid ervan zien. Een heerlijk rustpunt midden in het centrum.”

Handig om te weten
Het park heeft drie ingangen en is voor iedereen vrij toegankelijk. De openingstijden zijn:
- Van 1 mei tot 1 oktober dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur
- Van 1 oktober tot 1 mei dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het park? De gemeente Emmen verstuurt regelmatig een nieuwsbrief over het Rensenpark. Je kunt je op deze paginahiervoor aanmelden.