Hendrik Seip: Het Bargerveen

Hendrik Seip: Het Bargerveen

In de gemeente Emmen hebben we veel natuur, maar wat zijn nu echt de mooie plekjes? We vragen natuurliefhebber en hobbyfotograaf Hendrik Seip waarom hij voor het Bargerveen heeft gekozen.

Het Bargerveen

In de gemeente Emmen hebben we een prachtig natuurgebied, het Bargerveen. Het Bargerveen is 2.100 hectare groot en bestaat uit drie delen, namelijk: Meerstalblok, Amsterdamscheveld en Schoonebeekerveld. Het gebied is het laatste restant van het vroegere Bourtangermoeras en maakt sinds 1 juni 2006 deel uit van het Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen. 10 jaar later heeft de provincie Drenthe het Bargerveen aangewezen als aardkundig monument Natura 2000 gebied.

Wandelen en fotografie

Hendrik woont in Schoonebeek en dat is vlakbij het Bargerveen. Zijn hobby’s zorgen ervoor dat hij veel in het gebied is. “Ik ben graag in de natuur. Daarnaast wandel ik graag en maak ik graag foto’s. Als je deze drie hobby’s combineert, dan kom je al snel uit bij het Bargerveen”.

De parel van Zuidoost-Drenthe

Zijn ouders namen hem in het verleden vaak mee naar het gebied. Hij noemt het dan ook “De parel van Zuidoost-Drenthe”. Dit heeft ook te maken met het verleden: “Het gebied heeft gewoon heel veel historie. Het is het laatste stukje echt hoogveen wat er nog is, van het origineel Bourtanger Moor. Het fabrieksterrein waar het veen tot en met 1992 per smalspoor naar werd afgevoerd is het terrein van het Industrieel Smalspoormuseum geworden.”

Zeldzame dieren

De dieren in het gebied maken het voor Hendrik echt een natuurgebied. “Er zijn veel zeldzame broedvogels, zoals Grauwe klauwier, Porseleinhoen, Waterral, Grauwe gans en Blauwborst.” Daarnaast is er een grote adderpopulatie. “Als je ernaar toe gaat moet je wel goed op de grond kijken, want misschien zie je nog wel een slang, want die zitten er genoeg. Vorig jaar stond ik er bijna bovenop, omdat ik vogels aan het fotograferen was en de lucht inkeek.” Ook zijn er veel andere diersoorten te bewonderen in het natuurreservaat.

Tips

Hendrik heeft drie tips, namelijk:

1. Een tour met de Veenland Express heeft een nieuwe huifkar. “Echt een hele luxe lucht geveerde huifkar, dubbeldeks met flatscreens beneden. Dat is echt onvoorspelbaar mooi”. Staatsbosbeheer organiseert de tour door het gebied. Ook speciaal voor mensen die heel erg ziek zijn kunnen mee. Hendrik geeft aan: “Dit heb ik ook voor een ernstig zieke collega geregeld. Samen met collega’s en familieleden zijn we door het gebied heen gegaan.” Met de huifkar ben je een paar uur onderweg, onder begeleiding van iemand van Staatsbosbeheer die als gids veel over het gebied vertelt.

2. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende een splinternieuwe schaapskooi op 27 september 2018. De schaapskooi biedt onderdak aan 1000 schapen en 100 runderen die ervoor zorgen dat bepaalde boom- en grassoorten uit het gebied geweerd worden. Volgens Hendrik is het de moeite waard om de dieren te bekijken en een hapje te eten. “Bij de schaapskooi heb je restaurant Bij Wollegras, daar kan je heerlijk lunchen”.

3. Na of tijdens een mooie wandeling of fietstocht door het natuurgebied genieten van een warm kopje thee en fantastisch uitzicht. “Bij Theetuin d' Aole Pastorie vlakbij Staatsbosbeheer kan je genieten van meer dan 30 soorten thee in combinatie met heerlijk stukje taart,” vertelt Hendrik.

Handig om te weten

Het Meerstalblok gebied is niet vrij toegankelijk en is alleen onder begeleiding van Staatsbosbeheer te bewonderen. Wat Hendrik mooi vindt in dit gebied is ‘dauwtrappen’, “in het voorjaar vroeg op te staan en vervolgens een wandeling door het gebied te maken”.

Staatsbosbeheer heeft wandelknooppunten aangelegd. Het systeem van wandelknooppunten helpt om tochten vooraf makkelijk uit te stippelen. Voordeel van de knooppunten is dat het heel eenvoudig is om spontaan de route te variëren zonder van de weg kwijt te raken. Heb je hier vragen over? Vraag het boswachter Erik Bloeming!