Henk Tabak: De Veenvaart

70 jaar geleden kwam Henk Tabak ter wereld in de kruidenierswinkel van zijn opa in Klazienaveen-Noord. In dezelfde omgeving groeide hij op en hij koestert fijne herinneringen aan die tijd. Van heinde en verre kwamen vrachtschepen langs en vertelden schippers wilde verhalen. Later werd de Veenvaart op veel plekken ingedamd, maar sinds 2013 is de vaarroute in ere hersteld. Henk ziet de levendigheid in de dorpen terugkomen en vertelde ons waarom deze omgeving zijn favoriete plek is.

“Vroeger werd alles hier per boot heengebracht, maar op een gegeven moment werd de landbouw belangrijker. Toen hebben ze dammen gemaakt en was vervoer per boot niet meer mogelijk,” vertelt Henk. “Gelukkig is daar verandering in gekomen: sinds 2013 zijn stukken van het kanaal weer op elkaar aangesloten waardoor er een vaarroute is gecreëerd. Er komen nu meer mensen in het gebied en ik zie weer bootjes varen. De levendigheid is terug.”

Een middag varen met familie en vrienden, met wijn en een korf vol lekkers. Dat is genieten! 

Midden in de natuur 
De Veenvaart verbindt negen dorpen in Zuidoost-Drenthe met elkaar. Het zorgt volgens Henk voor een dynamische waterstroom door alle dorpen. Eén favoriete plek aanwijzen is lastig, maar Henk waagt een poging. “Het gebied voorbij de koppelsluis kom ik graag, vlakbij thee- en koffieschenkerij de Groene Trambrug. En het Scholtenskanaal, met de oude woningen van firma Scholtens, is een gebied waar ik graag vertoef. Achter mijn eigen huis in Klazienaveen-Noord is de natuur ook prachtig. Ik zie herten, vossen, buizerds en visarenden vanuit mijn eigen tuin.” Met zijn sloep maakt Henk af en toe een dagtocht. “Ik geniet ervan om samen met mijn vrouw of met vrienden een middag te varen. Wijn mee, een korf vol lekkers, onze dag kan dan niet meer stuk.”

Neem de tijd
Als kleine jongen was Henk jaloers op de vrachtschippers. “Dat leek me zo’n mooi leven. Dat gevoel van vrijheid, geen baas hebben, varen en onderweg zijn. In mijn ogen leefden ze als een god in Frankrijk.” Dat gevoel staat voor Henk nog steeds centraal in dit gebied. “De rust en ontspanning die je hier kunt vinden is echt uniek. Niet alleen de inwoners zelf, maar ook toeristen zie ik hier genieten van het gebied.” Toch heeft Henk een belangrijke tip voor bezoekers. “Neem de tijd. Er is hier zoveel te zien. Neem bijvoorbeeld het gebied Berkenrode. Daar is nog levend hoogveen te vinden. Als je je boot even stillegt, of stopt met wandelen of fietsen en echt de tijd neemt, zie je zo veel meer. Mijn opa zei altijd: ‘Acht geven is beter dan een acht op je rapport’.”

Veel te doen
In de omgeving van de Veenvaart is van alles te doen. “Je kunt je eigen boot te water laten of een sloepje huren, bijvoorbeeld bij het Veenpark. Sowieso mag een bezoek aan het Veenpark niet ontbreken! Ook kun je heerlijk zwemmen in natuurwaterplassen. De Veenkerk kun je bezichtigen en bij het ultramoderne Landgoed Scholtenszathe staan de deuren ook open.” Door de hernieuwde vaarwegen zijn de verbindingen met andere gebieden goed. “Je vaart eenvoudig van en naar Duitsland, Twente of het Friese merengebied.”

Goed om te weten
Ga je varen? De maximale diepgang is in de zomer 1,50 meter en in de winter 1,30 meter. De boot kan maximaal 4,80 meter breed zijn. De sluizen en bruggen zijn niet het gehele jaar geopend. Bekijk de actuele openingstijden op de website van provincie Drenthe.  Zin om te fietsen? Op de website van Drenthe lees je meer over de fietsknooppunten. Op de website van de Veenvaart vind je meer informatie over onder andere de route, activiteiten en bezienswaardigheden.