Henk Heijne: Korenmolen Grenszicht

Wat is jouw favoriete plek in regio Emmen? Deze vraag stelden wij aan molenaar Henk Heijne. Over het antwoord hoefde hij niet lang na te denken: “Korenmolen Grenszicht in Emmer-Compascuum natuurlijk!” We ontmoeten Henk in de bezoekersruimte onder de molen.

Samen met drie andere bevlogen molenaars en een groep vrijwilligers maakt Henk zich hard voor het behoud van de oude molen. “Munsterscheveld is een plek vol historie, hier is Emmer-Compascuum begonnen. Ooit kwamen hier van alle kanten verveners bij elkaar, er is een grote verscheidenheid aan mensen.” De belangrijkste taak van de molenaars is het onderhouden en in stand houden van de molen. “De molen is een levend monument dat moet je onderhouden. Als je ‘m niet vaak genoeg laat draaien, zal hij langzaam in verval raken.”

Korenmolen Grenszicht is het best bewaarde geheim van Emmer-Compascuum.

Historie
Voordat molen Grenszicht is gebouwd, stond er vlakbij een stoommolen. Hierin werd graan tot meel vermalen. De stoommolen werd gestookt met turf, wat per schip werd aangevoerd. In 1907 werd de huidige windmolen gebouwd. Sindsdien werd het graan steeds meer door de windmolen vermalen. In het museum is die periode in het klein nagebouwd.

Oude technieken
“Zonder molens was ons land nooit geworden wat het nu is. Zonder poldermolens, die vele meren droog hebben gemaald, had de landkaart er heel anders uitgezien. Industriemolens zorgden ervoor dat Nederland in de Gouden Eeuw een economische grootmacht werd. Tijdens een bezoek aan Korenmolen Grenszicht proef je de geschiedenis,” vertelt Henk.

Markante vorm
Grenszicht is een van de weinige achtkantige stellingmolens die aan de onderkant vierkant is. De molen is gedeeltelijk opgebouwd uit onderdelen afkomstig van een poldermolen uit Oude Pekela. Henk vertelt ons dat het altijd een raadsel is gebleven waarom de onderbouw vierkant is.

Kijkje in en rondom de molen

Vanaf de molen heb je een weids uitzicht over landerijen en de grens met Duitsland is goed te zien. Beneden is een museum waarin het Munsterscheveld van rond 1910 in het klein is nagebouwd. Ook zie je hier oude gereedschappen en werkende miniatuurmachines. In de molen zie je hoe de stenen draaien en hoor je alles over de werking van een molen. Hoe staat een molen “goed” op de wind? En hoe krijg je de juiste draaisnelheid? Dit is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen boeiend om te zien! Er is ook een kleine winkel waar je eigengemaakt meel kunt kopen.
 

Wist je dat de oudste én jongste molenaar van Drenthe bij Korenmolen Grenszicht hun passie beoefenen? 
 

Openingstijden
De molen is iedere zaterdag geopend. Er worden rondleidingen gegeven van 1 á 1,5 uur. In overleg met de molenaars zijn rondleidingen op andere dagen mogelijk. Op www.molengrenszicht.nl vind je hun contactgegevens.