Hendrikus Velzing: Kerk in Klazienaveen

Hendrikus Velzing, wie kent deze duizendpoot niet? Geboren en getogen Klazienavener, ondernemer pur sang, oprichter van Wakker Emmen, bevlogen voorzitter van handbalvereniging Hurry-Up uit Zwartemeer en voormalig voorzitter van tafeltennisvereniging ITASS/DTK ’70. Als we Hendrikus naar zijn favoriete plek in de regio vragen, hoeft hij niet lang na te denken: het gebied rond de Gereformeerde Kerk in Klazienaveen!

Voorgevoel
“Weet je wat grappig is? Ik word veel naar mijn mening gevraagd, maar nog nooit heeft iemand me gevraagd wat mijn favoriete plek in de regio is. Ik heb daar vaak over nagedacht wat ik dan zou antwoorden en nu is het dan eindelijk zover! De beukenlanen langs het Van Echtenskanaal zijn geweldig mooi, in ieder seizoen, maar het is niet bijster uniek natuurlijk. Het gebied rond de ovonde in Klazienaveen, waar vroeger de Dordse brug was, is dat daarentegen wel. Je ziet hier het water, de Hondsrug en als markant punt heb je de Gereformeerde Kerk.“

Restanten uit de ijstijd
Hendrikus kent Klazienaveen als zijn broekzak en is een wandelende encyclopedie. “Van jongs af aan kom ik in de Gereformeerde Kerk. Deze kerk ligt op een heel bijzondere locatie, ik kan er enorm genieten van het natuurschoon. Als je het waterpeil hier bekijkt ten opzichte van het peil in Erica, zie je dat het water ruim drie meter lager staat. Dat betekent dat de grond hier dus drie meter hoger is. We staan midden op de Hondsrug! Het is een stukje Drentse historie, met keien die hier in de ijstijd heen zijn gerold. Wat mij betreft is dit niet alleen het mooiste gebied uit de gemeente, maar uit heel Drenthe. Echt, ik raak er niet over uitgepraat.”

Als ik de kerk zie en uitkijk over het water; dat is mijn gevoel van thuiskomen!  

Ontspannen in Klazienaveen
“Ik maak lange werkdagen, vergader veel en ben ook voor mijn hobby’s veel buiten de deur. Door al deze bezigheden zie ik veel van Drenthe, Nederland en ook daarbuiten. Maar zal ik je wat zeggen? Waar ik ook ben, ik ben altijd trots op Klazienaveen. We hebben hier tafeltennis en handbal op topniveau. Er is een grote jeugdafdeling en het hele dorp staat erachter. De natuur is prachtig. Je kan hier zo mooi wandelen langs het kanaal richting Zwartemeer of Erica, met de geweldige herfstkleuren en de glooiingen van de Hondsrug. Maar als ik dan terug wandel richting Klazienaveen, de kerk zie en uitkijk over het water, dat is voor mij echt een gevoel van thuiskomen.”

Handig om te weten
Wil je ook een keer wandelen en genieten van al het moois dat Klazienaveen te bieden heeft? De Gereformeerde Kerk en het uitzicht over het water kan je vinden aan de Langestraat 76 in Klazienaveen.