Favoriet: IJsbaan Erica

Er zijn plekken in de regio Emmen die vrijwel iedere inwoner kent, maar soms kom je ineens een onontdekte parel tegen. Grote kans dat je niet wist dat er in Erica een prachtige natuurijsbaan ligt! Gerrie Benes is fanatiek sportliefhebber en vertelt ons waarom dit zijn favoriete plek in de regio is!

“Ik ben geboren en getogen in Erica. Op Erica moet ik eigenlijk zeggen. In de jaren ’80 hebben we een tijdje in Emmen gewoond, maar toen de kinderen naar de basisschool gingen zijn we terugverhuisd. Het is prettig dat voorzieningen zoals scholen, zwembad, bibliotheek en sportaccommodaties hier allemaal op loop- of fietsafstand zijn. We hebben veel binding met het dorp en zullen niet zomaar weer weggaan.” 

Gerrie Benes is klaar voor de winter!
Gerrie Benes is klaar voor de winter!

Sportliefhebber

Gerrie houdt van wandelen en hardlopen, maar is bij veel mensen uit de omgeving vooral bekend als voetbalman. “Dat klopt. Ik heb vroeger op hoog amateurniveau bij SC Erica gevoetbald en ben daar later als trainer aan de slag gegaan. Ook heb ik jarenlang de heren 1 van Drenthina getraind. Bij beide clubs hebben we mooie prestaties neergezet en heb ik hele mooie herinneringen. Maar als je me vraagt naar mijn favoriete plek in de regio is dat geen voetbalveld hoor! Ik kies voor de nostalgie van de ijsbaan, dat heeft iets magisch.” 

Hopen op natuurijs

“De winterperiode staat voor de deur en dan hoop ik altijd op natuurijs. In Assen is helaas geen kunstijsbaan meer, daarom ga ik nu eens in de zoveel tijd naar Heerenveen of Enschede. Het is een luxe om binnen te schaatsen, maar voor mij gaat er niets boven natuurijs. Je bent in de buitenlucht, het waait, het is koud, je vecht tegen de elementen en hoort het ijs kraken. Lekker met je kop tegen de oostenwind in beuken, dat is toch prachtig! Het is niet te voorspellen wanneer de baan weer open kan, maar die spanning maakt het des te mooier!”

IJsvereniging Volharding

Zelfs op een ietwat troosteloze novembermorgen als deze, ligt het gebied rond de ijsbaan er spic en span bij. “Ik heb heel veel respect en waardering voor de vrijwilligers van de ijsvereniging. Ze hebben de kantine in een nieuw jasje gestoken en er is een ooievaars-broedplaats geplaatst, het ziet er heel knus uit! Pas geleden hebben ze het veld weer vol laten lopen met water uit de Hoogeveenschevaart, dus laat de vorst maar komen, in Erica zijn we er klaar voor!”

Twee graden is koud, maar nog niet koud genoeg!
Twee graden is koud, maar nog niet koud genoeg!

Deze winter schaatsen?

“Schaatsen op natuurijs kan natuurlijk niet elke winter, dat maakt het uniek. Er zijn een paar dagen en nachten met flinke vorst nodig om de ijsvloer stevig genoeg te krijgen, maar ik heb er vertrouwen in dat het binnenkort weer gaat gebeuren. Op de facebookpagina van IJsbaan Erica kan je alle ontwikkelingen volgen en wordt aangegeven als de baan open is. Ik adviseer iedereen uit de omgeving om bij vorst en ijs naar Erica te komen, je zal versteld staan van de sfeer!”