Favoriet: het Schoonebeekerveld

Wist je dat het Bargerveen uit drie afzonderlijke gebieden bestaat? Het meest onbekende gedeelte ligt ten zuiden van Weiteveen: het Schoonebekerveld. Er lopen prachtige wandelpaden door heidevelden, graslanden en bospercelen. Henry Schepers werkt als vrijwilliger voor het Veenloopcentrum en vertelt waarom het Schoonebekerveld zijn favoriete plek in de regio is!

Henry Schepers is geboren in Nieuw-Schoonebeek, maar woont al 40 jaar in Weiteveen. “Ik voel mezelf een echte Weitevener. Als voorzitter van Dorpsbelangen zet ik me in voor het gebied en ik ben intensief betrokken bij Stichting het Veenloopcentrum. Eén van mijn hoofdtaken is het begeleiden van wandelingen door het Bargerveen. Na al die jaren durf ik wel te zeggen dat ik het gebied door en door ken.”

Henry Schepers bij een van de officiële wandelpaden in het Schoonebeekerveld (foto: Robin Giesen)
Henry Schepers bij een van de officiële wandelpaden in het Schoonebeekerveld (foto: Robin Giesen)

Onbekend gebied

“Bijna iedereen uit de regio Emmen kent het Bargerveen en de meeste mensen hebben ook weleens van het Amsterdamseveld gehoord. Het Schoonebekerveld is veel minder bekend terwijl dat in mijn beleving het meest afwisselend van de drie is. Als ik de voordeur uitstap sta ik binnen 100 meter aan de rand van het veld en kijk ik uit over de bovenveense graslanden, heide en bospercelen. Er is heel veel variatie en dat maakt het zo mooi om te wandelen.”

Prachtige wandelpaden

Je kent ze vast wel, knooppuntroutes om mooie fietstochten te maken. Zulke punten zijn er nu ook als wandelroute door het Schoonebeekerveld. “In het Veenloopentrum zijn kaarten beschikbaar met de mooiste wandelroutes door het gebied. De paden zijn heel goed bewijzerd, dus iedereen kan zelfstandig wandelen. Als gids vertel ik de wandelaars om ook eens naar boven in plaats van vooruit te kijken, want er zijn veel bijzondere vogels in het gebied. Als je geluk hebt zie je de zeearend die langs komt om een prooi te bemachtigen!” 

Natuurschoon

“Ik was laatst met een groep wandelaars op zomeravondtocht en die mensen waren zeer verrast door de schoonheid en de rust van het gebied. Op dit moment is de tormentil in bloei, dat is een mooi geel bloemetje dat alleen kan leven in de nabijheid van aardbeivlinders. We hebben beide in het gebied, dat is best wel uniek. Als je een vroege vogel bent ga dan zeker eens de ochtendzon op de met dauw beklede heidevelden bekijken, dat is elke keer adembenemend mooi!”

Tips

Je kan je auto of fiets parkeren bij het Veenloopcentrum in Weiteveen en vanaf hier de wandeling starten. Als je meer over de cultuurhistorie van het gebied wil weten is het erg leuk om eens met een gids op pad te gaan. Er zijn het hele jaar door, zowel op gezette tijden als op afspraak, wandelingen onder leiding van lokale gidsen. 
Meer informatie kan je vinden op www.veenloopcentrum.nl/veenlopen