Favoriet: Natuurbad de Zandpol

Er zijn weinig mensen die de regio Emmen beter kennen dan de medewerkers Tourist Info. Bea Venema komt in haar functie als coördinator op de mooiste plekjes en is met recht een wandelende emcyclopedie. Ze vertelt ons waarom Natuurbad de Zandpol haar favoriete plek in de regio is!

“Als coördinator kom je echt overal. Ik word uitgenodigd voor bijeenkomsten, bedrijfsbezoeken, attracties en musea. Doordat ik op zoveel plekken kom heb ik veel over de geschiedenis van Emmen geleerd en kan ik uren over de mooiste plekjes praten, maar goed ik mag er maar één kiezen toch?”

Bea Venema bij Natuurbad de Zandpol (foto: Robin Giesen)
Bea Venema bij Natuurbad de Zandpol (foto: Robin Giesen)

Goede faciliteiten

“Als ik echt moet kiezen dan ga ik op mijn gevoel af. Als klein meisje kwam ik heel vaak bij Natuurbad de Zandpol en dat is door de jaren heen echt één van mijn favoriete plekken in de regio gebleven. Het is een prachtige zwemplas die verscholen is in de bossen ten zuiden van Nieuw-Amsterdam. Er is gratis entree en parkeren en de sfeer is heel gemoedelijk. Ook vind ik de voorzieningen, zoals douches, speeltoestellen voor de kinderen en een kiosk erg fijn.”

Nostalgie

Tegenwoordig leren we zwemmen in moderne sub-tropische binnenbaden, dat was vroeger wel anders, vertelt Bea. “Toen ik een jaar of zes was heb ik mijn zwemdiploma in het natuurbad gehaald. Weer of geen weer, elke ochtend hadden we om 7.00 uur les in het koude water. Soms verstopten we ons onder de steiger zodat we geen baantjes hoefden te trekken. De badmeester had het natuurlijk allang door en tikte dan met de haak door de kieren om ons weer bij de les te roepen. Als ik er nu aan terugdenk was het een prachtige tijd.”

Vrijwilligers

Natuurbad de Zandpol draait volledig op vrijwilligers, zij houden het bad schoon, bemannen de horeca en organiseren evenementen. “Het hoogtepunt van het jaar is het Moby Dick waterpolo-toernooi in juli. Veertig jaar geleden was ik bij de eerste editie en nog steeds neem ik graag een kijkje. Ook buiten de evenementen om is er altijd wat te beleven! Er is vrijwel altijd iemand in de kiosk aanwezig dus je bent nooit alleen en dat geeft een heel veilig gevoel."  

Natuurbad de Zandpol in de zomer.
Natuurbad de Zandpol in de zomer.

Het hele jaar plezier

“Het is niet alleen heerlijk vertoeven in de zomer, ook in het voor- of najaar kan je lekker bij het water zitten. Terwijl je zelf een boekje leest spelen de kinderen in de speeltoestellen. Ook als het vriest is het natuurbad een waar paradijs. Al na een paar nachten vorst kan je de ijzers onderbinden! Blijf wel aan de linkerkant van het water, want dat is niet zo diep.”

Bereikbaarheid

Wil je ook een keer naar Natuurbad de Zandpol? Het gebied is het hele jaar door geopend! Kom je met de auto? Stel je navigatie in op Middenweg 120 te Veenoord. Vanaf de parkeerplaats ben je binnen een paar minuten bij de plas. Meer informatie kan je vinden op natuurbaddezandpol.nl