Bas Sibum: Sportpark Meerdijk

Bas Sibum, voormalig profvoetballer van o.a. FC Emmen en FC Twente, opent en sluit letterlijk bijna elke dag de deuren van het stadion op het sportpark Meerdijk. Niet meer als voetballer, maar als trainer. Het sportpark is zijn favoriete plek in Emmen, omdat het voelt als thuiskomen. We spraken Bas waarom hij koos voor FC Emmen en waarom sportpark Meerdijk zijn favorieten plek is.

Bas Sibum: training geven aan het 1e elftal
Bas Sibum: training geven aan het 1e elftal

VAN PROFVOETBALLER NAAR PROFTRAINER

Bas begon met voetballen bij amateurclub SV Twedo in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en trainde al al snel bij de voetbalschool van FC Emmen. “Als 12-jarige werd ik gevraagd voor FC Emmen C1 (toen nog BVO Emmen). De hele jeugd doorlopen tot en met het 1e elftal. Drie jaar in het 1e elftal gespeeld en toen verkocht aan FC Twente en daar vier jaar gezeten”, aldus Bas. Bas heeft daarna veel ervaring op kunnen doen bij verschillende clubs: Roda JC, NEC, Alemannia Aachen, Waasland-Beveren, Heracles Almelo en MVV. “Nu 17 jaar later en we zijn terug waar het allemaal begon.”

Met de opgedane ervaring heeft Bas de ambitie om uiteindelijk trainer betaald voetbal te worden. “Na mijn carrière kon ik direct de cursus UEFA A volgen. Ook kreeg ik de kans om stage te lopen bij FC Emmen onder de 17 bij Rick Slor, de combinatie was voor mij natuurlijk perfect!” Na een half jaar kreeg Bas de kans om trainer van FC Emmen onder de 19 te worden. Afgelopen twee jaar is Bas ook de assistent van Dick Lukkien.

AMBITIEUZE TRAINER

Waarom de keuze om bij FC Emmen trainer te worden? “Uiteindelijk ben ik natuurlijk hier groot geworden en FC Emmen fan. Het is gewoon mijn eerste keus, omdat het sportpark voelt als thuiskomen!’ Sportpark Meerdijk is zijn favoriete plek in Emmen, omdat hij bijna elke dag aanwezig is op het sportpark. “Ik ben hier zowat dag en nacht, behalve op de woensdag.”

Bas heeft echt alles over om uiteindelijk trainer betaald voetbal te worden. “Voor mij is trainer zijn het allermooiste na zelf gevoetbald te hebben.” Hij traint de jeugd onder de 16 op de maandag- en dinsdagochtenden, zijn eigen jongens onder de 19 in de middag én is aanwezig bij de trainingen van het eerste elftal. Op donderdag en vrijdag traint Bas samen met Dick Lukkien het eerste elftal én ’s middag weer zijn eigen team. “Ik vind het fijn om veel vlieguren te maken en te ontwikkelen.” In de weekenden probeert Bas naast zijn eigen team ook aan te sluiten als assistent trainer van Dick Lukkien. “Mijn ambitie is de cursus UEFA Pro af te ronden om uiteindelijk trainer te worden op het hoogste niveau. Dat hoeft niet snel, want ik heb geen haast.”

TROTS OP EMMEN

Naast sportpark Meerdijk is het Raadhuisplein voor Bas een speciale plek. “Als ik nadenk over het Raadhuisplein, krijg ik gewoon kippenvel. De promotie hebben we daar samen met alle fans gevierd. Dat is voor mij wel een speciaal plekje geworden.”

Bas geeft aan het fijn te vinden om weer in de gemeente Emmen te wonen en is altijd al trots geweest op Emmen. “We hebben een fantastisch theater, de dierentuin, het Rensenpark, de voetbalclub en nog zoveel meer. Daarnaast kunnen mensen zich een weekend lang prima vermaken in Emmen. We hebben een lang uitgestrekt centrum om te winkelen en overal heb je wel plekjes waar je lekker op het terras kan eten of drinken. Daarnaast heeft de gemeente Emmen ook prachtige en rustige plekjes om te wonen en de drukte kan altijd opgezocht worden in het centrum van Emmen.”