Roswinkel

Roswinkel is het meest noordelijke dorp van de gemeente Emmen. Het dorp is ontstaan op een uitloper van het Westerwoldse zandgebied. Roswinkel dankt haar naam aan de boeren uit Weerdinge die in deze 'uithoek' hun paarden lieten grazen: 'winkel' betekent hoek en 'ros' paard. Vrij vertaald betekent Roswinkel dus 'Paardenhoek'. 

Roswinkel staat bekend om haar jaarlijkse oogstfeesten en theaterboerderij De Noorderbak, een bijzonder theater gebouwd in een oude boerderij.

Roswinkel is een ontginningsdorp, ontstaan in de Middeleeuwen op een zandrug van Westerwolde omringd door het Bourtanger moeras. In de 19e eeuw werd het veen rond Roswinkel ontgonnen en werd de toegankelijkheid sterk verbeterd. De schans verloor zijn functie en verdween. De Runde verdween uit het landschap. In de eerste jaren van de 21ste eeuw is de Runde hersteld als waterloop. 

De omgeving van Roswinkel heeft prachtige wandel- en fietsroutes. De knapzakroute is een wandelroute van 18,5 km (je kan ook een gedeelte van de route lopen). Tussen de Hondsrug en Westerwolde kun je van een wandeling genieten. Deze wandeling van 34,3 km gaat van Emmen naar Ter Apel en vertelt verhalen uit en over de omgeving. De route kun je downloaden via www.roswinkel.com. De schuilmijt met uitkijktoren is leuk om met kinderen naar toe te gaan. Vanaf deze uitkijktoren zie je landerijen, Emmer-Compascuum, Roswinkel en het Rundegebied. Mooie fietstochten langs de nieuwe Runde vind je hier.

Overnachten

Heerlijk genieten van rust, ruimte en natuur. Dat kan in Roswinkel! Er zijn twee campings: De Achterhof en De Pierewaaijer. Daarnaast zijn er Bed & Breakfasts in (de buurt van) Roswinkel.

Plaatselijk Belang Roswinkel
Roswinkelerstraat 139a
7895 AS Roswinkel 
E-mail: plb.roswinkel@live.nl