Barger-Compascuum

Barger-Compascuum is een veenkolonie in het uiterste oosten van de provincie, tegen de Duitse grens. In tegenstelling tot de meeste veenkoloniën in het gebied is het een vrij compact dorp met weinig lintbebouwing. Doordat het dorp lange tijd vrij geïsoleerd lag, is het nog altijd een hechte gemeenschap.

Het dorpsgebied van Barger-Compascuum bestaat uit een combinatie van landbouwgebied (veenontginningen) en natuurgebied. Tot de laatste categorie behoort niet alleen Berkenrode, maar ook het Oosterbos en het aangrenzende ontwikkelingsproject Landgoed Scholtenszathe. Buiten het dorpsgebied valt het tuinbouwgebied van Klazienaveen ten zuidwesten van Barger-Compascuum.

Via het Willem-Alexander kanaal vaar je door de rijke historie van dit unieke veenlandschap. Je vaart door historisch Hoogveen, door het Veenpark, naar het huidige (afgegraven) veengebied. Geen boot? Geen nood: pak de fiets, de kano of de wandelschoenen om dit prachtige gebied te verkennen! Ook kun je op diverse plekken een boot huren.

Wist je trouwens dat Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa uit Barger-Compascuum komt? De dam in het centrum is als eerbetoon naar hem vernoemd!

Extra informatie

Plaatselijk Belang Barger-Compascuum 
E-mail: pbbc@barger-compascuum.com