Speciaalbier

Bierbrouwerij de Veteraan maakt speciaalbier: van lichtblond tot quadrupel bier. Ze brouwen inmiddels zeven verschillende soorten onder hun eigen label “Veteraan’’ en leveren hun bieren door heel Nederland. Maak kennis met Bierbrouwerij de Veteraan!

BIER MAKEN

De brouwerij is in Emmen op het industrieterrein gevestigd. Vanuit hier brouwen ze niet alleen hun eigen bieren, maar ook voor andere merken. In grote lijnen doen ze dat als volgt: mout en andere ingrediënten kopen ze in bij een mouterij of groothandel, waar mogelijk biologisch. Vervolgens schroten ze dat tot een groffe korrel. Daarna gaan ze het inmaischen zodat de suikers eruit worden gehaald. Het geheel wordt gekookt en daar worden hop en soms kruiden aan toegevoegd. Wanneer het is afgekoeld, gaat het een week de gisttank in. Het blijft dan nog twee weken rusten totdat de gist naar de bodem is gezakt. Als het bier is gebotteld moet het nog twee weken nagisten in de fles. Daarna is het klaar voor consumptie! De totale productietijd beslaat zes weken.

De waterkwaliteit in Emmen is heel goed. Daar hoeven we niet tot nauwelijks toevoegingen aan te doen. 

Peter Boeters

HANDWERK

Het bier wordt op dit moment nog handmatig in flesjes gedaan. De Veteraan werkt samen met een reïntegratiebureau van Defensie en het UWV. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen bij het maken en bottelen van het bier. Op hun beurt helpt de brouwerij hen weer dichterbij de arbeidsmarkt te komen. De Veteraan verkoopt hun bieren alleen rechtstreeks aan restaurants en slijterijen. Bedrijven komen graag bij hen omdat ze persoonlijk en regionaal betrokken zijn. Eén van hun toekomstdromen is om een sfeervol proeflokaal in Emmen Centrum te openen. Daar zouden ze dan rondleidingen en proeverijen kunnen houden.

BEWUST GEKOZEN VOOR EMMEN

Op dit moment wordt de triple het beste verkocht en de quadrupel het best gewaardeerd. De brouwerij is nu bezig met een biertje met een laag alcoholpercentage, zo’n 2%. Als deze in de smaak valt tijdens het bierfestival in Emmen, gaan ze ‘m daarna ook verkopen. De keuze om zich drie jaar geleden in Emmen te vestigen is bewust. De drie collega’s komen oorspronkelijk allemaal uit Emmen, de concurrentie is hier niet groot en bovenal is de waterkwaliteit erg goed. Andersom zorgt de Veteraan ervoor dat deze regio nu een bierbrouwerij heeft. Niet zo maar een, maar een die bier brouwt met maatschappelijke betrokkenheid en met trotse Emmenaren aan het roer.

VOLG DE BROUWERIJ VIA FACEBOOK

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij de brouwerij en nieuwe biertjes? Je kunt ze volgen via hun Facebookpagina