Slimme Ledarmaturen

Het bedrijf Sustainder ontwerpt en verkoopt slimme openbare verlichting, die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Dit produceren ze vanuit de voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen, onder de naam van hun zusterbedrijf Technologies Added. Omdat Emmen bekend staat als maakindustrie was dit een logische plek. Het voortzetten van deze activiteiten in Emmen vormt een impuls voor de werkgelegenheid in Noord-Nederland. Sustainder is de optelsom van moderne technologieën van Dazzletek en decennia ervaring van de armaturenfabriek in Emmen. Samen vormen ze Sustainder, dat sinds 2016 slimme ledarmaturen maakt. Ze leveren smart city oplossingen aan overheden zoals gemeenten in binnen- en buitenland. Zo ook voor de gemeente Emmen.

Emmenaren kunnen onze armaturen zien aan de Statenweg in Angelslo. Dit is het model Anne.

Een smart city is een gezonde en vitale stad. Nieuwe technologie vormt daarbij de zintuigen, ogen en oren van de publieke ruimte. De publieke ruimte ‘verslimt’ razendsnel en wordt steeds concreter. Sustainder heeft daar een duidelijke visie op. Marketeer Barbara Mulder vertelt: “Het verlichtingsnetwerk is de basis voor de smart city met de lantaarnpaal als vertrekpunt. Via het lichtnetwerk kun je veel meer doen dan alleen verlichting bieden. We weten niet exact hoe smart cities eruit gaan zien, dus flexibiliteit om snel in te kunnen spelen op nieuwe mogelijkheden is van groot belang."

De armaturen van Sustainder zijn daarom modulair opgebouwd met een uniek cassettesysteem en bevatten standaard basis-sensoriek die metingen mogelijk maakt van onder andere temperatuur, lichtgevoeligheid en energieverbruik. De slimme verlichting is energiebesparend en heeft minder CO2-uitstoot dan de conventionele types. De armaturen zijn op afstand te bedienen en te monitoren. Dit is zowel efficiënt als kostenbesparend.

CASSETTE MET EXTRA FUNCTIES

Doordat de armatuur eenvoudig uit te breiden is met verschillende sensoren, waarmee bijvoorbeeld veiligheid kan worden vergroot, luchtkwaliteit kan worden gemeten en de mobiliteit kan worden verbeterd, is de armatuur klaar voor de toekomst. Zo kan het fungeren als volwaardige smart city hub. "Daarmee bouwen we aan een duurzame, veilige en gezonde samenleving," licht Barbara toe.

PRIJSWINNENDE ARMATUUR: DE ALEXIA

Ondanks dat slechts tien procent van de verlichtingspunten in Nederland verled is, zie je dat het steeds meer wordt toegepast. Eén van de ledarmaturen waarmee Sustainder bijdraagt aan een duurzamere wereld, is de Alexia. Dit langwerpige model wordt voornamelijk langs doorgaande wegen gebruikt. Tijdens de German Design Award 2018 verkiezing viel de Alexia op: Sustainder won met het design van deze armatuur de eerste prijs. Het bedrijf is trots dat ze innovatie, vanuit Emmen, op de kaart zetten!

Sustainder in 'Doe maar Duurzaam' RTL Z

Sustainder in 'Doe maar Duurzaam' RTL Z

Armatuur Anne - side cassette
Armatuur Anne - side cassette