Onderdelen voor de Joint Strike Fighter (F35)

Rondvlucht JSF boven Emmen

Herinner je je de rondvlucht boven Nederland (o.a. boven Emmen!)van twee nieuwe Joint Strike Fighters (JSF) nog? Grote kans dat deze onderdelen van het bedrijf Landes High End Machining uit Emmen bevatte! Landes produceert namelijk verschillende onderdelen voor de JSF. Onder andere een verstevigingsonderdeel van het landingsgestel en pennen en scharnieren voor luiken die opengaan als een JSF moet landen. De productie van deze onderdelen is heel technisch en heeft nauwe toleranties. De onderdelen zijn tot 1/1000e mm nauwkeurig. Het moet binnen de juiste tijd gemaakt worden en een uitgebreide documentatie is vereist. Ook al gaat het om kleine onderdelen van het gevechtsvliegtuig, het personeel van Landes weet goed waar ze mee bezig zijn. Er hangen posters op de werkvloer zodat ze zien waar hun onderdelen straks terecht komen.

Net als Michelangelo

Landes is een metaalbewerkingsbedrijf dat zich specialiseert in high-end verspaning. Dat klinkt ingewikkeld, maar Herman Koning, sinds 2011 directeur/eigenaar van het bedrijf, kan inmiddels in eenvoudige woorden uitleggen wat ze doen. Hij vergelijkt hun werk graag met dat van Michelangelo, een kunstschilder en beeldhouwer uit de Renaissance. “Michelangelo maakte zijn beelden uit grote blokken marmer. Hij zei altijd: ‘in dat blok zit al het beeld dat ik wil maken, ik moet alleen nog het materiaal dat eromheen zit weghalen.’ Zo ‘simpel’ was zijn vak, en voor ons geldt dat eigenlijk ook.”

Landes werkt met aluminium, titanium en hooggelegeerde metalen. Dat komt bij hun binnen in een bepaalde vorm, bijvoorbeeld vierkant of rond, en vervolgens ‘bewerken’ ze de vorm door middel van verspanen. Ze halen het ‘overtollige’ materiaal weg zodat ze het product overhouden. Dit doen ze op twee manieren: met 5-assige freesmachines en draaibanken. De freesmachines zijn handig voor complexe producten zoals de schoepen in een vliegtuig. 

Fotocamera’s en vliegtuigen

Landes werkt niet alleen voor de luchtvaartindustrie, maar ook voor de halfgeleider- en medische industrie. Het spreekt voor zich dat hun producten aan de hoogste eisen moeten voldoen. Het bedrijf beschikt dan ook over certificaten waarmee ze aantonen dat ze goede producten leveren. Binnen de luchtvaart produceren ze onder andere voor Fokker en Diehl Aerospace. Aan Diehl leveren ze bijvoorbeeld onderdelen voor de Airbus A350. Binnen de halfgeleiderindustrie komen hun producten terecht in machines waarmee chips worden geproduceerd voor onder andere fotocamera’s en computers. Binnen de medische industrie leveren ze onder andere producten voor laboratoria-apparatuur. Ook leveren ze steeds meer voor de algemene machinebouw.

Groeiambities

Landes is in Emmen gevestigd en opdrachtgevers weten hen goed te vinden. Het bedrijf bestaat nu ongeveer 30 jaar en er werken 50 mensen. Herman Koning hoopt dat ze in de toekomst gaan groeien, maar niet te veel. “We zijn nu nog zo kleinschalig dat we flexibel zijn en alle collega’s elkaar kennen. Dat willen we graag zo houden!”

Landes High End Machining interview

Landes High End Machining interview