Noordpoolijs

IJsfabriek De Noordpool in Nieuw-Amsterdam maakt al sinds 1937 schepijs. Inmiddels staan er andere eigenaren aan het roer, maar de receptuur van hun noordpoolijs’ is al die jaren hetzelfde gebleven. Eigenaar Rik Jansen praatte ons bij.

DAGELIJKS VERS IJS

De ijsfabriek maakt dagelijks vers ijs voor de particuliere markt. Dit verkopen ze in hun winkel. Ook maken ze ijs voor evenementen, waar ze vervolgens aanwezig zijn met hun ijskar. Volgens eigenaar Rik Jansen is het maken van ijs vrij simpel: “We hebben een goede receptuur en mengen alle ingrediënten in de ijsmachine. Deze ketel met roerwerk erin doet vervolgens het werk.” De ketel schraapt steeds een dun laagje ijs van de rand af en brengt zo de hele samenstelling naar -13 °C. Daarna is het geschikt voor consumptie. “We geven 100% aandacht aan ons product. De liefde voor het vak is hier heel belangrijk.”

UNIEKE SMAKEN

De ijsfabriek heeft 178 smaken in het assortiment en 24 smaken in de vitrine. Vanille is verreweg de populairste smaak, want de vanillesoort die ze gebruiken is uniek. De trends zijn op dit moment smaken met stukjes erin, zoals koekjes, chocola, gebrande suiker of zeezout. De grondstoffen die ze gebruiken zijn waar mogelijk biologisch en regionaal. Ook denken ze aan het milieu: ze gebruiken het liefst karton en zo min mogelijk plastic.

Van ijs word je blij. En een blije geest is de basis voor een gezond lichaam.

Rik Jansen

VASTE KLANTENKRING

Naast Rik Jansen en zijn vrouw Karin, werken er acht mensen in de winkel en drie mensen ‘op de weg’ in de ijskar. Nieuw-Amsterdam is voor de ijsfabriek een geschikte locatie. Ze zitten aan het water en het is relatief rustig. IJsliefhebbers kunnen er makkelijk terecht met de fiets, auto of wandelend. Het is volgens Rik heerlijk toeven op het terras.

De zaak heeft een grote vaste klantenkring en ook toeristen weten de ijsfabriek te vinden. Vaak krijgen ze te horen dat mensen terugkomen omdat ze aparte smaken verkopen en de porties groot zijn tegen relatief lage prijzen. Volgens Rik is ijs eten ook een stukje vertier: “Wij zijn er medeverantwoordelijk voor dat mensen goed geluimd zijn. De belevenis begint al als je op de fiets stapt richting onze ijsfabriek. Dan heb je nog het moment dat je hier echt gaat zitten en wat lekkers nuttigt en vervolgens geniet je ervan na. Daar worden mensen blij van!”