Materiaal voor 3D prints

De regio Zuidoost-Drenthe staat bekend om zijn maakindustrie. Vooral op het vlak van kunststoffen, polymeren, vezels en garens. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, worden schaarser en de sector is opzoek naar alternatieven. Afgelopen jaar is een aantal Emmense bedrijven verenigd in SUSPACC (Sustainable Products and Chemicals Cluster). Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, zijn allemaal bezig met het ontwikkelen en aanbrengen van duurzame vernieuwingen in gangbare producten.

De komende tijd belichten we alle acht bedrijven binnen SUSPACC. Wie zijn ze? Wat maken ze? En wat is er uniek aan hun duurzame manier van produceren? In deel 4 van deze reeks maken we kennis met Innofil3D. Dit bedrijf maakt de inkt voor de 3D printers.

Printbaar, vloeibaar en stevig

Er zijn veel verschillende technieken om 3D prints te maken. Bijvoorbeeld met poeder, vloeistof of metaal. Innofil3D werkt met kunststof draad dat in de printer wordt gesmolten. De printkop bouwt hier vervolgens een onderdeel van. Dit gebeurt laagje voor laagje. Het materiaal dat Innofil3D maakt is cruciaal voor een succesvol eindproduct. De kunst is om materiaal te maken dat printbaar, vloeibaar en stevig is en een goede laaghechting heeft. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat het bijvoorbeeld tegen warmte kan of chemisch resistent is. Het bedrijf Senbis, waar ze nauw mee samenwerken, doet onderzoek naar nieuwe materialen. Innofil3D test dit vervolgens en zoekt uit of ze dit kunnen produceren.

Groen en duurzaam

Wanneer het mogelijk is, werkt het bedrijf met biobased materialen. De knisperende verpakking bij sommige groenten is hier een voorbeeld van. Biobased materialen zijn inmiddels zo verbeterd, dat het ook industrieel bruikbaar is. Het is wel altijd duurder. Dit komt doordat er relatief weinig grondstoffen beschikbaar zijn. Toch ziet Innofil3D dat het balletje steeds meer begint te rollen. Naast biobased materialen werkt Innofil3D ook met gerecycled PET, dat bij de circulaire economie hoort.

Het unieke aan de werkwijze van Innofil3D is dat ze hun productiemachine zelf hebben ontworpen en laten bouwen. De kennis om zo constant en nauwkeurig mogelijk te produceren, hebben ze zelf ingebracht. De machine is makkelijk opschaalbaar, wat betekent dat Innofil3D klaar is voor de toekomst!

Gezamenlijke interesses binnen SUSPACC

Innofil3D is in Emmen gevestigd en vindt het belangrijk om aan te sluiten bij regionale initiatieven. Ze staan voor eenheid in de regio en willen kansen creëren. Als bedrijf alleen is dat lastiger, dus de samenwerking binnen SUSPACC biedt uitkomst. Innofil3D wil graag de gemeenschappelijke interesses versterken en gebruik maken van elkaars expertise, diensten en producten. Ze vinden het belangrijk dat biobased vanuit het bedrijfsleven komt en echt als een business wordt gezien. Het zijn commerciële producten met bestaansrecht. Alleen op die manier kan biobased zorgen voor meer banen in en aantrekkelijkheid van de regio. De samenwerking binnen SUSPACC is een belangrijke stap in de goede richting.

Biobased moet vanuit het bedrijfsleven komen en echt als een business worden gezien. 

Innofil3D en SUSPACC

Innofil3D en SUSPACC