Duurzame korrel

De regio Zuidoost-Drenthe staat bekend om zijn maakindustrie. Vooral op het vlak van kunststoffen, polymeren, vezels en garens. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, worden schaarser en de sector is opzoek naar alternatieven. Afgelopen jaar is een aantal Emmense bedrijven verenigd in SUSPACC (Sustainable Products and Chemicals Cluster). Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, zijn allemaal bezig met het ontwikkelen en aanbrengen van duurzame vernieuwingen in gangbare producten.

De komende tijd belichten we alle acht bedrijven binnen SUSPACC. Wie zijn ze? Wat maken ze? En wat is er uniek aan hun duurzame manier van produceren? In deel 3 van deze reeks maken we kennis met Cumapol.

EEN DUURZAME KORREL

Dagelijks worden er bij Cumapol polyester snippers aangeleverd. Deze snippers zijn het restant van bijvoorbeeld een frisdrankfles. Voordat de snippers bij het bedrijf binnen komen, worden de flessen gewassen en gesneden. Cumapol maakt volgens een speciale procedure korrels van deze snippers. Van deze korrel kan een nieuwe fles of een ander product worden gemaakt, bijvoorbeeld een bakje voor een kant-en-klaarmaaltijd. Dit proces gaat oneindig door! Het is dan ook niet gek dat het werk nooit ophoudt en dat het bedrijf zo’n 1 miljoen gebruikte PET-flessen per dag verwerkt. Doordat het materiaal gerecycled wordt, is de invloed op het milieu veel kleiner dan vroeger.

GROENE TREND

De fabriek waar Cumapol in zit was ooit een zogenaamde ‘virgin polyester fabriek’ (op olie gebaseerd). De onderneming was gebouwd om op olie gebaseerde vezels te produceren. Het is uniek dat ze dit hebben weten om te bouwen tot een ‘recycling fabriek’. Vandaag de dag produceren ze al 50% van hun producten op een groene manier, zonder olie. De groene trend is duidelijk te zien

SAMEN STERK BINNEN SUSPACC

In de toekomst zal het ‘vergroenen’ alleen maar verder gaan. Daarom bundelen Cumapol en andere bedrijven hun krachten binnen SUSPACC. Het werkt efficiënt omdat de partners elkaar tegelijk kunnen spreken, in plaats van om de beurt een-op-een. En wanneer je richting overheden of andere instanties voor duurzame belangen op wilt komen, sta je samen sterker dan alleen.

Cumapol | Duurzaam produceren

Cumapol | Duurzaam produceren

Door krachten te bundelen hebben we een betere uitstraling en kunnen we samen belangen behartigen naar de buitenwereld.