Detectiepoortjes

Cross Point uit Emmen is sinds 1993 actief in de ontwikkeling en productie van detectiepoortjes. Het bedrijf is met drie mensen begonnen op een kleine locatie, maar inmiddels is het gevestigd aan de Waanderweg 12 met 35 werknemers en ook op die locatie wordt alweer gewerkt aan uitbreiding. Op dit moment is Cross Point marktleider in verschillende landen waaronder Nederland en België, maar levert het ook producten in meer dan 100 landen via dealers. In Duitsland is dit jaar een eigen vestiging gestart.

App

“Bij Cross Point verkopen we poortjes voor in de winkel, zoals dat in de volksmond heet. Voluit heet ons product een anti-winkeldiefstal systeem,” vertelt Remon Spekreijse, mede-eigenaar van Cross Point. “Veel mensen letten niet op deze poortjes, maar als je goed kijkt zie je onze producten overal, in Nederland bijvoorbeeld bij Jeans Centre, ETOS, Jack & Jones, Vero Moda en Only. In al onze ontwerpen staat design en een moderne vormgeving voorop. Dat combineren we met reclamemogelijkheden doormiddel van posters die bevestigd kunnen worden in de poortjes zodat ze lijken op een posterframe. Hierdoor kan de klant hun winkel beveiligen en tegelijkertijd klanten informeren over aanbiedingen.” Een ander belangrijk aspect van de poortjes is de mogelijkheid om op elk moment van de dag inzicht te krijgen in bezoekers. “Wij hebben eigen software ontwikkeld waardoor een ondernemer op afstand kan zien hoe het er in zijn winkel aan toe gaat. Dankzij een app kan hij op zijn smartphone of tablet alle cijfers bekijken. Bijvoorbeeld hoeveel klanten er op dat moment in de winkel zijn. Dit systeem kan ook gekoppeld worden aan de kassa. Daarnaast zien we bij een aantal van onze klanten dat zij in een stad meerdere locaties uitproberen en aan de hand van onze bezoekerscijfers de definitieve locatie bepalen.”

Op je telefoon kun je elk moment van de dag de resultaten zien,

Luchtvaart gecertificeerd

Het grootste gedeelte van de producten wordt ontwikkeld en geproduceerd op de locatie in Emmen. Een volgende verbouwing staat daarom voor de deur. “We merken dat er steeds meer vraag komt naar onze producten, vooral in het midden oosten, maar ook willen klanten sneller hun producten in huis hebben. Daarom wordt onze productiehal drie keer zo groot en ook het magazijn krijgt uitbreiding, zodat we uit voorraad kunnen blijven leveren. Een luxe probleem, waar we graag op inspelen. Voor ons is het daarnaast ook belangrijk om genoeg ruimte te hebben om producten klaar te maken voor verzending naar het buitenland. Daarvoor zijn wij luchtvaart gecertificeerd. Dit betekent dat wij de verzending hier op locatie verpakken, door gecertificeerde medewerkers. Het gaat daarna in een verzegelde vrachtwagen en kan op de luchthaven zo het vliegtuig in, een stop langs de douane is niet nodig.” Op de vraag of detectiepoortjes nog wel nodig zijn aangezien veel mensen hun producten online kopen, zegt Spekreijse: “Een deel van de mensen geeft natuurlijk de voorkeur aan online winkelen, maar we zien ook een trend dat de klant steeds meer beleving wil. Daar spelen winkels op in. Daarnaast moet je ook denken aan het internetgebruik. In Nederland en Denemarken hebben we heel snel internet, maar in de rest van de wereld valt dat vaak tegen. Daar gaan veel mensen de stad in en is het een sociale gebeurtenis voor het hele gezin. Dus ook al neemt de verkoop online toe, detectiepoortjes zullen altijd nodig zijn.”