Composteerbaar tuinbouwtouw

De regio Zuidoost-Drenthe staat bekend om zijn maakindustrie. Vooral op het vlak van kunststoffen, polymeren, vezels en garens. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, worden schaarser en de sector is opzoek naar alternatieven. Afgelopen jaar is een aantal Emmense bedrijven verenigd in SUSPACC (Sustainable Products and Chemicals Cluster). Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, zijn allemaal bezig met het ontwikkelen en aanbrengen van duurzame vernieuwingen in gangbare producten.

De komende tijd belichten we alle acht bedrijven binnen SUSPACC. Wie zijn ze? Wat maken ze? En wat is er uniek aan hun duurzame manier van produceren? In deel 5 van deze reeks maken we kennis met Senbis. Dit bedrijf onderzoekt de mogelijkheden van duurzame materialen.

Hoogwaardige toepassingen van polymeren

Senbis is een onderzoeksinstituut dat applicaties ontwikkelt, die moeten leiden tot een spin-off. Het Emmense bedrijf Innofil3Dis daar een voorbeeld van. Op dit moment zijn ze bezig met andere spin-offs, bijvoorbeeld voor de tuinbouw. Voor de teelt van komkommers, paprika’s en tomaten is touw nodig waarlangs ze omhoog kunnen groeien. Op dit moment is dat niet composteerbaar (dat betekent dat het niet in de GFT-bak mag), waardoor tuinders na de oogst een combinatie hebben van bladeren, stengels en niet-composteerbaar touw. Senbis ontwikkelt nu composteerbaar touw, zodat na de oogst al het afval composteerbaar is en niet gescheiden hoeft te worden. Dit is duurzamer en het bespaart onderaan de streep kosten. In dit geval zorgt een duurzame toepassing ook voor een financieel voordeel.

Onderscheiden van de concurrent

Senbis bestaat sinds 2008. Bij het bedrijf bedenken en produceren ze voornamelijk hoogwaardige toepassingen van polymeren. Doordat dit al jarenlang hun expertise is, weten bedrijven hen goed te vinden. De gemene deler van hun klanten is dat ze allemaal op zoek zijn naar een product dat beter is dan dat van de concurrent. Het onderzoek dat daar voor nodig is voert Senbis uit. Het bedrijf heeft veel verschillende machines in huis, dus wanneer het om kleinschalige producties gaat, kunnen ze de applicatie zelf maken.

Krachten bundelen binnen SUSPACC

Senbis is een relatief klein bedrijf dat graag serieus effect op de overheid en de programma’s binnen het onderwijs uitoefent. Ze vinden het logisch dat onderwijsprogramma’s aansluiten bij de wensen van bedrijven in de regio. Samen met andere bedrijven kun je de krachten bundelen. Dat is voor hen de reden om samen te werken binnen SUSPACC.

De groei van polymeren met nieuwe mogelijkheden moet niet onderschat worden. Een kleine toepassing kan bijvoorbeeld binnen de afvalproblematiek een grote impact hebben! 

Senbis en SUSPACC

Senbis en SUSPACC